Gondoljon a holnapra. Hatékony fertőzésvédelem és friss levegő a kellemes helyiségklímáért.

Az iskolák fontos szerepet töltenek be a társadalmunkban. A személyes jelenlét és az osztályközösségben való motívált oktatás elengedhetetlen a gyerekeink fejlődése szempontjából, ahogy a nyitott iskolák a szülők teljes értékű munkájának is a kulcsa. És ami  szociális és a gazdasági szempontoktúl függetlenül mindennél fontosabb: a diákjaink és az oktatók egészsége.

A Viessmann „A jövő generációjának életterét hozzunk létre“ mottója is azt a társadalmi felelősségvállalást testesíti meg, ami a COVID-19 pandémia kapcsán még nagyobb hangsúlyt kapott. A Viessmann egy innovatív és hatékony koncepciót dolgozott ki az osztálytermek optimális levegőhigiéniájának biztosítására.

A Vitovent 200-P kompakt szellőzőgéppel nem csak a zárt terek levegőjének a szűrése, hanem azok frisslevegő ellátása is megvalósul. Ennek a két funkciónak a kombinációja jelentősen csökkenti az oszálytermek fertőzésveszélyét a gyermekeink és az oktatók védelmében. 


Aeroszolok a zárt terekben

Das beste Mittel für den Infektionsschutz in Schulen: gute Luftqualität und Minimierung von Aerosolen (Bild: ©LStockStudio/Shutterstock.com)

A fertőzésvédelem legjobb eszköze az iskolákban: a jó minőségű levegő és az aeroszolok mennyiségének a minimalizálása

A döntéshozók mindent megtesznek annak érdekében, hogy az iskolák, ahogy azt a körülmények engedik, nyitva lehessenek. Jó okkal, mert az iskolák nagyon fontosak a társadalmunk számára. Ennél már csak a diákok és oktatóik egészségügyi kockázatának csökkentése fontosabb.

Aeroszolok: magas fertőzési kockázat az osztályteremben

A korona- és az influenza vírus kontakt- és cseppfertőzés útján terjed, ami ellen a felületek fertőtlenítése és az orrot valamint a szájat eltakaró maszkkal lehet védekezni. Idő közben az is biztossá vált, hogy a vírusok mindenek előtt azokkal a kis aeroszolokkal terjed, amit lélegzéskor kilélegzünk. Ez egy egészségügyi kockázat, ami zárt terekben különösen magas és az egész osztály megfertőzésének valószínűségét növeli.

(képillusztráció: ©LStockStudio/Shutterstock.com)

Belterek: a szellőzés önmagában nem elegendő

Megfelelő szellőzés nélkül a vírussal fertőzött aerioszolok koncentrációja egy többfős térben hamar megemelkedik, ami a fertőzésveszélyt tovább növeli. Habár a fertőzés kockázata következetes szellőztetéssel csökkenthető, a külső hőmérséklet csökkenésével a megfelelő légcsere jelentős kényelemvesztéssel, a nyálkahártyák kiszáradásával és nem utolsósorban magasabb fűtési költségekkel jár.

CO₂ koncentráció: egy fontos indikátor

Habár az osztályterem CO₂ koncentrációja nem enged közvetlenül a vírussal fertőzött aeroszolokra következtetni, jelzi, ha nem megfelelő a szellőzés. Ebben a decentralizált szellőzőberendezések segíthetnek. Folyamatosan friss levegőt juttatnak a helyiségekbe, anélkül, hogy a szellőzési szünetek miatt meg kellene szakítani az tanítási órákat. Ezenkívül a jó levegő csökkentett CO₂- és szennyezőanyag koncentrációval javítja a hallgatók és a tanárok teljesítményét.

(képillusztráció: ©Halfpoint iStock)
Aerosole: hohe Infektionsgefahr im Klassenzimmer (Bild: ©Halfpoint iStock)

co2-konzentration-nio-HU.png

Egy osztályterem CO₂ koncentrációjának változása szakaszos, ablakokkal történő szellőztetés vagy egy Vitovent 200-P alkalmazása esetén ⁽¹⁾

Helység és foglaltság: 19 tanuló, 1 oktató, 90 m² alapterületű terem

[1]  Szellőztetések ablakon keresztül (UBA 2020): kellemetlen helyiség komforttal és száraz nyálkahártyával jár

[2]  Vitovent 200-P: kellemes hőkomfort és páratartalom a helyiségben az entalpia hőcserélőnek köszönhetően¹ [UBA 2020]: Német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal: Szellőztetés az iskolákban.
A németországi Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal ajánlásai a hatékony szellőztetésre vonatkozóan, a vírust tartalmazó aeroszolok általi fertőzésveszély csökkentésére az iskolákban. Dessau-Roßlau, 2020.


Vitovent 200-P kompakt szellőztetőrendszer

Minden iskolaterem két kötelező tantárgya: A frisslevegővel való ellátás és a levegő tisztítása

A Vitovent 200-P szellőztető berendezéssel a Viessmann egy jól kitalált rendszert kínál a hatékony fertőzés elleni védelemre osztálytermekben.

Az iskolák fontos szerepet töltenek be a társadalmunk gazdasági sikereiben, ezért különösen hontos a levegő higiéniája és fertőzés kockázatának csökkentése az osztálytermekben. 

Az első kötelező tárgy: friss levegő kintről

Az osztálytermet legtöbbször nem lehet jól átszellőztetni. Az ember által kilélegzett levegőben lévő aeroszolok magas fertőzési kockázatot jelentenek.  A rendszeres légcsere és a kontrollált frisslevegő bevitel fontos intézkedések, amivel ez a kockázat minimalizálható. További előny, hogy a jó minőségű friss levegőben a diákoknak a tanulás is jelentősen könyebb.

A második kötelező tárgy: levegőszűrés

A Vitovent 200-P kompakt szellőztetőrendszer az osztályteremfriss levegő ellátását kombinálja a terem levegőjének hatékony tisztításával. Az alkalmazott HEPA szűrő (High Efficiency Particu-late Air) a mikrométernél kisebb részecskéket is kiszűri.
Összehasonlításként: Az emberi haj átmérője 100 mikrométer, azaeroszolok pedig 5 mikrométer kicsik is lehetnek.


Das Quellluft-Prinzip

Gravitációs szellőzés: tiszta levegő mindenkinek

A szinte zajmentes levegő bevezetés után a levegő elosztása ésáramlása gravitációs elven történik. A teremben ülő diákokmindegyike egyedi légmennyiséget kap a helyiség alján elterülő friss levegő rétegből. A test hője által keltett természetes áramlás miatt a friss levegő közvetlenül a légzés zónájába kerül. A kilélegzett aeroszolok az áramlással a plafon felé áramolva visszajutnak szellőztető berendezéshez, ami azt megszűri ill. a teremből
kivezeti.

Ábra: A Vitovent 200 P szellőztető rendszer helységenként 30 főig  folyamatosan biztosítja a tisztított friss levegőt. (A helység berendezésétől függően.)

A HEPA szűrő kiszűri a vírusok 99,9%-át!

Az alkalmazott HEPA szűrő (High Efficiency Particu-late Air) a mikrométernél kisebb részecskéket is kiszűri.

HEPA-Filter entfernt 99,99% aller Viren!

Egyszerű tervezés és telepítés, alacsony karbantartási költségek - ezek jellemzik a Vitovent 200-P szellőztető rendszert, ami optimális megoldás iskoláknak, irodáknak, várótermeknek és tárgyalótermeknek is.  

A Vitovent 200-P szellőztető berendezést pár óra alatt telepíteni lehet a Plug&Play és a hagyomásos dugaszoló aljzathoz (230 V) való egyszerű csatlakozásnak köszönhetően . A kompakt szellőztető rendszer emiatt ideális utólagos beépítéshez, de a levegő ellátáshoz szükséges légcsatorna kiépítése szükséges. 

Mindig a megfelelő mennyiségű friss levegő áll rendelkezésre

A beépített inteligens érzékelő folyamatosan méri a helység CO₂ koncentrációját, ennek függvényében adagolja a levegő mennyiséget a berendezés. Emiatt időprogram és hasonló beállítások elvégzése nem szükséges.  

Állandó szellőztetés mellett is energiát takarítunk meg

Az ablakon keresztűl történő szellőzetéssel szemben, a Vitovent 200-P-ben lévő hő- és páratartalom visszanyerésnek köszönhetően különösen kevés fűtési energia vész el. Ehhez járul az is hozzá, hogy a téli hónapokban is kellenemes a klíma az egyenletes páratartalom által. 

Schnitt durch den Vitovent 200-P

Gyorsan telepíthető

A több darabban való mozgatás lehetősége és a Plug&Play rendszer jelentősen lerövidíti a telepítéshez szükséges időt  – ideális utólagos beépítés esetén is.


Kíváló eredmények Vitovent 200-P-vel a terem levegőjének szellőzésben és szűrésében

Az innovatív szellőztető rendszer a friss levegő bevezetés és a hatékony HEPA szűrő kombinációjával közel teljesen tiszta levegőt biztosít. 

A rendszer előnyei

+ A vírusokkal szennyezett aeroszolok akár 99,99 százalékáteltávolító HEPA szűrő
+ Kettős funkciójú működés a szabályozott frisslevegő ellátásértés a tanterem levegőjének a szűréséért
+ A gravitációs elven történő légelosztás ott biztosít friss leve-gőt, ahol az felhasználásra kerül
+ Egyenletes, huzatmentes légelosztás biztosítja a kellemeslégkomfortot csendes üzem mellett
+ IBeépített érzékelő-rendszer CO2 koncentráció alapú, fel-használás függő szabályozást biztosít
+ Építéstől független szellőzés, akár nem nyitható ablakokmellett is
+ A beépített hővisszanyerő rendszer védi a környezetet ésfűtési költséget takarít meg
+ A Plug & Play egyszerű telepítést biztosít – ideális az utólagosbeépítés esetén

Vitovent 200-P: Gute Noten für das Lüften und Filtern der Raumluft

Megfelel a német TÜV Rheinland irányelveinek

TÜV Rheinland átfogó vizsgálatai alapján a Vitovent 200-P megfelel a VDI 6022-1 (1) irányelv szerinti konstrukciós követelmé-nyeknek és a VDI 6022-1 irányelv szerinti, a helyiség szellőztető és légkondícionáló berendezések higiéniai előírásainak.


Vitovent 200-P műszaki adatai

Működési elv

Friss levegő

Hatékonyság

akár 96 % hővisszanyerés

Max. levegő térfogatáram

800 m³/h

Helyiség alapterület

~ 90 m2 -ig

Személyek száma

30 főig

Szűrő osztály

F7 (friss) / HEPA H14 (keringtetett)

Hangnyomásszint egy átlagostanteremben*

< 40 dB (A)

Névleges feszültség

230 V/50 Hz

Légcsatorna csatlakozási méret (átm.)

180 mm

Méretek, Mélység | Szélesség | Magasság

675 mm | 1700 mm | 2000 mm

Tömeg, Szellőztető modul (jobb)| Elszívás/befúvás (bal)

170 kg | 140 kg

* A tanterem térfogata 250 m3, 1 másodperc közepes visszhangzási idő mellett


Fázás helyett fellélegzés: Hatásos fertőzésvédelem
és friss levegő az osztályterem kellemes légkomfortjáért (német).

A videó aktiválásához kérjük, kattintson a play-gombra. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a videó megnyitásával a YouTube részére adatok kerülnek továbbításra. Részletes információkért olvassa el az Adatvédelmi nyilatkozatunkat.

Aufatmen statt frieren: Effizienter Gesundheitsschutz u.a. in Schulen mit Vitovent 200-P


Referenciák (német nyelvű)

A Viessmann a Frankenberger Tafel ételadományozó pontot látta el légtisztító berendezéssel

70 önkéntes több mint 750 rászorulót lát el élelemmel | fontos társadalmi hozzájárulás a környék gyermekei és felnőtt lakosságának | a koronavírus elleni hatékonyabb védelekzés az adományozott berendezésnek köszönhetően

zur Pressemeldung