Segítség a fűtésével kapcsolatos döntéshez: új, egész Európára érvényes, egységes energiahatékonysági osztályozás

A hűtőszekrényeket, TV-készülékeket és a mosógépeket már évek óta energiahatékonysági címkével látják el. A címke feltűntetése 2015. szeptember 26-tól a fűtéstechnikában kötelező. Nem csak az egyes rendszerkomponensek tekintetében (mint pl. a hőtermelők és a melegvíz termelő berendezések), hanem azok kombinációira is.

A videó aktiválásához kérjük, kattintson a play-gombra. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a videó megnyitásával a YouTube részére adatok kerülnek továbbításra. Részletes információkért olvassa el az Adatvédelmi nyilatkozatunkat.

ErP-Label.gif
Videó az ErP energiahatékonysági címkéről

 

Átláthatóbb energia felhasználásról: hatékonysági címke a fűtési rendszerekhez

A fűtésstechnika új - hatékonysági címkével történő - osztályozása az Európai Únió (EU) irányelveire és előírásaira alapul. Ez azt jelenti, hogy az osztályozás egész Európában egységesen szabályozott, annak számítása az EU-küldöttség által meghatározott módszerek alapján történik. Ez Önnek összehasonlítási alapot - és azon keresztül segítséget - nyújt a fűtési rendszerének felújításakor vagy beszerzésekor.

Minden egy kézből: összehangolt fűtési rendszerek a magasabb hatásfokért

Habár az energiahatékonysági címk a tájékozodásban nagymértékben segít, mégis, a megfelelő fűtési rendszer kiválasztásánál ne csak a címkék adataira hagyatkozzunk. A fűtési rendszerek összetettek: a hatékonyság nem csak a rendszerelemektől függ. Az egyes komponensek tökéletes összehangoltsága jelentősen befolyásolja a végeredményt.


ERP-Label-Description

Energiahatékonysági címke fűtési rendszerekhez

Az energeiahatékonysági címkén - példánkon egy kondenzációs kazán címkéje - különböző műszaki adatok találhatók. Feltüntetésre kerül a termék hatékonysági osztálya (fekete nyíllal jelezve), a teljesítménye és a zajkibocsátása.


Energiacímke és osztályba sorolás

A fűtési rendszer egyes komponensei termékcímkéket kapnak. A hőtermelőknél a legjobb besorolás az A++ osztály, a legrosszabb a G. A melegvíz-tárolók esetében a skála A-tól G-ig terjed. Kombi készülékeknél a fűtés és a melegvíz-termelés külön-külön osztályozott.

A termékcímkénél többet jelent: a rendszercímke

A fűtési rendszerek több részegységből állnak, melyek mindegyike hatással van a teljes rendszer hatékonyságára. Ezért a termékek címkéi mellett rendszercímke kiállítása is kötelező, amely már a teljes rendszer energiahatékonyságát határozza meg. Így például egy intelligens lakásszabályozási rendszer a teljes rendszer-energiahatékonyságot növelheti.


Ha a rendszer minden összetevője tökéletesen egymáshoz hangolt, akkor a rendszercímke jelentősen jobb energiahatékonyságot mutathat, mint az egyes komponensek termékcímkéi. A rendszercímke sokkal jobban tükrözi a fűtési rendszer valódi hatékonyságát.

Heizungsanlage.jpg

Rendszerben hatékonyabb: egymáshoz hangolt rendszerelemek a Viessmanntól

A Viessmann átfogó termékprogramja a fűtési rendszerek minden elemét egy kézből kínálja. Minden részegység tökéletesen egymáshoz lett hangolva, így a fűtési rendszer a részegységeivel elérhető legmagasabb hatásfokot éri el.