Vitosol 200-T SPE - vízszintesen fektetet elhelyezésre tervezve


Szembetűnő előnyök

  • Ideális fektetett szerelésekhez.
  • Magas üzembiztonságot nyújtó, Heatpipe-elven működő vákuumcsöves technológia.
  • Az elnyelőfelület a vákuumba kerül elhelyezésre: nem koszolódik és nem korrodál az évek alatt.
  • A vákuumcsöveket elforgatva kedvezőtlen elhelyezés esetén is a nap irányába tájolhatjuk az elnyelőfelületet.
  • Nagyobb távolság a csövek között: csökken az árnyékoló hatás


A napkollektorról

A Vitosol 200-T SPE típusú napkollektort vízszintes elhelyezésre fejlesztették.

A vízszintes elhelyezésre leggyakrabban akkor lehet szükség, ha a lapostető nem terhelhető a kollektorok felállítását szolgáló tartószerkezettel. Bizonyos esetekben helyi építészeti előírások is korlátozhatják a napkollektorok elhelyezését, pl. Budapest egyes kerületeiben a napkollektor nem emelkedhet ki az attika-fal magassága fölé. Ezekre a feladatokra kíválóan alkalmas a vízszintesen elfektetett elhelyezésre fejlesztett Vitosol 200-T SPE típusú napkollektor.

A szelektív bevonattal ellátott elnyelőlemezt vékony szalagokra vágják, majd egy üvegcsőbe helyezik. A cső lezárása után létrehozzák benne a vákuumot, amely páratlan hatékonyságú hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik. Ezt leggyakrabban a modern termoszokból ismerjük, ahol szintén a vákuum hőszigetelő hatásának köszönhetően marad forró a benne tárolt folyadék, hosszú órákon keresztül. 

A csövek tengelyük körül forgathatóak, így kedvezőtlen elhelyezés esetén a napsugárzás irányába fordíthatók. Ezzel kompenzálható például egy dél-keleti tetőfelület iránya.

A nagy csőátmérőről

A Vitosol 200-T SPE nagy csőátmérője egyszerre biztosítja a csövenkénti nagy elnyelőfelületet és a gyorsabb felszerelést. 

A csövek nagyobb távolságra vannak egymástól, ami csökkenti a szennyeződés kockázatát. A lehulló lomb és hó könnyen átcsúszhat. Emellett jelentősen kisebb az elnyelőfelületek közötti árnyékoló hatás.

A Heatpipe-elvről (hő-cső)

A Heatpipe-elv - más néven zárt hő-cső elv - a hővezetés egyik fajtája. Az elnyelőfelület hátulján végigfutó vékony gyüjtőcsőbe alacsony nyomás mellett hővezető folyadékot helyeznek, majd lezárják a csövet. Ha az elnyelőfelület melegszik, a folyadék azonnal elgőzölög, és a vákuumcső külsején található hőátadó részbe áramlik. A hőt a Duotec hőcserélő veszi fel, amely már közvetlenül a szolárrendszerbe továbbítja azt. A lecsapódó folyadék visszaáramlik a csőbe, és ezzel létrejön a köfolyamat.

Napjainkban a számítástechnikai processzorok hűtését is leggyakrabban így valósítják meg, heatpipe elvű hűtőcsövek segítségével.

Az Ön előnye ebből: a szolárrendszerben áramló fagyálló nem áramlik közvetlenül a vákuumcsövekbe, így nem lesz magas hőmérsékletekne kitéve.

Szaktanácsadás

Viessmann Partner az Ön közelében

Vegye igénybe partnereink ingyenes-, kötelezettség nélküli- és egyéni tanácsadását.

Termékmetszet

Áttekintés

Bruttó felület
2,66 / 5,93 m² (9 / 18 cső)
Elnyelőfelület
1,63 / 3,26 m² (9 / 18 cső)
Optikai hatásfok (az elnyelőfelületre vonatkoztatva)
70,1 / 72,5 % (9 / 18 cső)
Kollektortípus
icon-solar.png
Vákuumcsöves kollektor
Megjelenés
Natúr alumínium kollektorház
Alkalmazási terület
icon-wohngebaeude.png icon-gewerbe.png icon-kommunen.png
Lakóépület, ipari felhasználás, önkormányzatok | Új építés és korszerűsítés
Elhelyezési lehetőségek
Nagyméretű rendszerek kialakítására tervezték, lapos tetőn fekvő helyzetben történő elhelyezésre. A nagyobb csőtávolság miatt az egyes csövek nem árnyékolják egymást.
További jellemzők
Heatpipe rendszerű vákuumcső, használati melegvíz készítéshez, a fűtés-rásegítéshez, medencevíz melegítéséhez, valamint ipari hőszolgáltatáshoz. | Kifejezetten lapostetőre történő fektetéshez fejlesztve, nagyobb rendszerek kialakításához.
Vitosol-200-T_Typ_SP2E_Schnitt.png