Fafűtés - ökológiai és gazdaságos fűtés

Kérjen ingyenes konzultációt
Fotó: © Krasula / Shutterstock.com

Az összes fűtőanyag közül a fa rendelkezik messze a leghosszabb múlttal. Az éghajlatváltozás és az ebből fakadó energetikai átállás, valamint a földgáz és a fűtőolaj növekvő nyersanyagárai miatt az emberek egyre inkább újra a fával való fűtés mellett döntenek. Nem utolsósorban a modern technológiának köszönhetően a fafűtési rendszerek, más néven szilárd tüzelésű kazánok számos előnyt kínálnak más fűtési rendszerekkel szemben. A fa mint tüzelőanyag különösen fenntartható. Megújuló erőforrás, és nagyon jó életciklus-értékeléssel rendelkezik. Égése során csak annyi CO₂-t bocsát ki, amennyit növekedése során elnyelt. Ugyanennyi CO₂-t bocsátana ki, ha hagynák természetesen lebomlani. A fával való fűtés viszonylag olcsó. Ennek oka, hogy a tüzelőanyag általában közvetlenül a helyi erdőkből származik, így a hosszú szállítási útvonalakból eredő CO₂-kibocsátás elkerülhető.

Végül, de nem utolsósorban a Viessmann legkorszerűbb, innovatív fűtéstechnológiája biztosítja a fa rendkívül hatékony elégetését, ami még gazdaságosabbá teszi a tüzelőanyagot. Minden fűtési rendszer tartós, stabil és strapabíró anyagokból készül, és a fával való fűtésre optimalizált. Amellett, hogy rendkívül hatékonyak, magas szintű biztonságot nyújtanak és kényelmesen kezelhetők. A kifinomult vezérlő- és biztonsági berendezéseknek köszönhetően egyszerre hatékonyak és megbízhatóak.

A fafűtési rendszerek típusai

A fafűtési rendszerek az elmúlt évtizedekben több átalakuláson mentek keresztül. Ma már a fogyasztók minden igényt kielégítő, nagy hatékonyságú fűtési technológiák széles kínálatából választhatnak. Ha már döntött a fafűtési rendszer mellett, a következő kérdés az, hogy melyik típus a legmegfelelőbb az Ön és ingatlana számára. A fafűtési rendszerek, más néven biomassza-fűtési rendszerek többféle típusban léteznek:

  • Rönkfa kazánok
  • pelletkazánok
  • forgácskazánok
  • kombi kazánok (amelyek rönköt, pelletet és/vagy faaprítékot égethetnek).

A rönkkályhák a fűtés leghagyományosabb formáját képviselik - a kemény- vagy puhafa hasított darabjainak elégetését, brikettel is üzemeltethetők. Ezek olyan fahulladékok, amelyeket egyforma alakú darabokká préselnek össze. Ezeknek magasabb az energiatartalmuk, mint a rönköknek. A rönkkályhákat általában kézzel töltik fel, és a faelgázosítási technológiával érnek el nagy hatékonyságot. Mivel nem igényelnek külön tárolóhelyet vagy szállítóberendezést, a faelgázosító kazánok más fűtési rendszerekhez képest olcsóbbak. Maga a technológia már évek óta bizonyított, így megalapozott a megbízhatósága. A rönkfa elégetésére szolgáló biomassza-fűtési rendszerek számos teljesítménytartományban kaphatók, és új építésű és meglévő ingatlanokhoz egyaránt alkalmasak.

Tipp a tüzelőanyag tárolására: A rönköt könnyű tárolni. A hatékony égés érdekében azonban nedvességtartalmuknak 20 százalék alatt kell lennie. Ezért célszerű több évig tárolni őket.

  

A pelletkazánok különböző teljesítmény osztályokban kaphatók, és új meglévő épületekbe egyaránt beépíthetők. Ezek az erdőgazdálkodásból vagy az iparból származó fahulladékból készült apró pellettel működnek, és a legkörnyezetbarátabb nyersanyagok közé tartoznak. Emellett különösen magas energiatartalommal rendelkeznek, és egyenletes formájuknak köszönhetően automatikusan betáplálhatók a hőtermelőkbe, így ezeket a biomassza fűtőberendezéseket nem kell kézzel újratölteni. A pelletfűtési rendszerek beszerzése és telepítése drágább, mint más fűtési formáké, a szükséges tüzelőanyag-tároló és szállítórendszer miatt. Ezekre azért van szükség, hogy a pellet hatékonyan égjen és a lehető legtöbb energiát szabadítsa fel. A pellet tárolására és szállítására öt módszer létezik:

  • Tárolóhelyiség és a pelletkazán vákuumrendszeren keresztül történő ellátása.
  • pelletsiló, a pelletkazán vákuumrendszeren keresztül történő ellátása.
  • Raktárhelyiség, a pelletkazánhoz rugalmas csigafolyosón keresztül történő ellátással.
  • Pelletsiló, a pelletkazán rugalmas csigás szállítószalagon keresztül történő ellátása.
  • Pellet box - a rugalmas és kompakt pellet tároló helyiség
  • Erről részletes információt a Pellet tárolás és ellátás menüpont alatt talál.

Tipp a tüzelőanyag vásárlásához: Ügyeljen arra, hogy a felhasznált pellet megfeleljen a szabványos márkás minőségnek, például az ENplus-A1 vagy az EN ISO 17225-2 A1 minőségnek. Az ENplus és ENISO 17225-2 szabványoknak megfelelő pellet gyártásához kizárólag 100 százalékban kezeletlen fahulladékot használnak fel.

A szállítóberendezés kivételével a faaprítékkazánok a pelletkazánokhoz hasonlóan működnek. A legfontosabb különbség: Nem pellettel, hanem faforgáccsal működnek. Ez erdészeti és ipari szárított és aprított maradékból, valamint uszadékfából áll. Mivel egyszerűbb az előállításuk, a természetes faforgács olcsóbb, mint a pellet. Nincs rögzített alakjuk, és valamivel alacsonyabb és kevésbé állandó az energiatartalmuk. Tárolásuk is több helyet igényel, mint más biomassza-tüzelőanyagoké. A faaprítékkazánok új és régebbi épületekben egyaránt használhatók, és különösen alkalmasak azokban a régiókban, ahol a tüzelőanyagot olcsón elő lehet állítani erdei fahulladékból.

A fa kombi kazán a biomassza fűtési rendszerek között a mindenes. Alkalmas mind kézi feltöltésre rönkfával vagy fa brikettel, mind pedig automatikus üzemre fa pellettel vagy faforgáccsal. Az univerzális fa fűtőberendezések különböző teljesítménytartományokban kaphatók, és új és meglévő épületek fűtésére egyaránt alkalmasak. A csak egyféle fával működő hőtermelőkhöz képest a rönkfa/apríték kombikazánok beszerzési költségei magasabbak.

A fával való fűtés előnyei áttekintve

A fa pelletkazán teljesen automatizált működést tesz lehetővé, a rönkfa kazán alacsony beruházási költség mellett kellemes meleget és meleg vizet is biztosít, a kombi kazán pedig egyesíti az összes fafűtési rendszer erősségeit. A fával való fűtés előnyei sokoldalúak. A fával való fűtés értékes hozzájárulást nyújt éghajlatunk védelméhez, és egyéb előnyöket is tartogat. A gazdasági szempontok is fontosak. Ezek nagymértékben függnek a rendszer telepítési forgatókönyvétől és egyéb tényezőktől. Szakszerű tervezés és kivitelezés esetén a rendszer tulajdonosai általában a fafűtés alábbi előnyeit élvezhetik.

A fafűtés a biomassza elégetésével történő hőtermelés legrégebbi formája. A fa évszázadok óta biztosítja az emberek számára a hőt. A technológiát az idők folyamán újra és újra optimalizálták, ezért nagyon kidolgozottnak tekinthető. A fafűtési rendszerek emellett nagyon stabilan vannak felépítve. A tömör öntöttvas rácsnak köszönhetően egyes fatüzelésű kazánok például a tűzifába ágyazott csavarokkal vagy szögekkel is megbirkóznak anélkül, hogy megsérülnének. Hosszú élettartamra tervezték őket. A korszerű biomassza-rendszerek továbbá teljesen automatikusak, és a megbízható, hatékony és biztonságos működés érdekében vezérlő- és biztonsági berendezésekkel vannak felszerelve.

A Viessmann fafűtőkazánok mono- és kettős üzemmódban is hatékonyan üzemeltethetők. Ezek a kazánok a használati melegvíz előállítása mellett a téli hónapokban kellemes meleget is biztosítanak. A megfelelően méretezett kazán minden alkalmazási területen az igényeknek megfelelően működik, és így megakadályozza a nem kívánt hőveszteségeket. A beépített égésszabályozó is biztosítja a gazdaságos energiafogyasztást, ugyanakkor csökkenti a károsanyag-kibocsátást.

A fosszilis tüzelőanyagok árának emelkedése és a környezettudatosság növekedése idején a tiszta energiatermelés még fontosabbá válik. A német kormány például azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2050-re 60 százalékra növeli a megújuló energiaforrások arányát. A fafűtés egyik előnye, hogy kombinálható más rendszerekkel, például napenergiával. Mindkét technológia alkalmazása, nemcsak a környezet védelmében segít a rendszerhasználóknak, hanem az energia-önellátás mértékének jelentős növelésében is.

Mint már említettük, a gazdasági szempontok mellett számos ökológiai előnye is van annak, ha a lakástulajdonosok a fafűtést választják. Ennek két kiemelkedő előnye egyrészt a fosszilis tüzelőanyag-típusoktól való függetlenség, másrészt a fenntartható forrás.

  

Az olaj- és gázárakat nagymértékben befolyásolják a gazdasági és politikai ingadozások, és nehezen megjósolhatóak. Az általános tendencia azonban felfelé mutat, nem utolsósorban azért, mert az olaj és a gáz véges erőforrások. A fa ezzel szemben nagyon költséghatékony, és mivel hazai tüzelőanyag, nincs kitéve szélsőséges áringadozásoknak.

Igaz, hogy megújuló energiákból is előállítható atüzelőgá, de ez a fejlesztés azonban csak lassan halad előre. A fosszilis tüzelőanyagok áringadozásától való függetlenség tehát a fával való fűtés számos előnye közül az egyik.

  

A fa elégetésekor csak annyi CO₂ szabadul fel, amennyit a fák életük során ténylegesen elnyeltek. Ezért a fával való fűtés CO₂-semleges. Ráadásul a tüzelőanyag általában regionális erdőgazdálkodásból származik, és nem kell nagy távolságokra szállítani. Mivel a fával való fűtés az utóbbi években egyre népszerűbbé vált, egyes vállalatok külföldről importálják a fa tüzelőanyagot. Ez az olcsó fa néha rossz minőségű, és nem ég jól. Azt sem mindig lehet megállapítani, hogy a tüzelőanyag illegális fakitermelésből vagy fenntartható módon kezelt erdőkből származik-e.

Ezért mindig ügyeljen a származásra, és ahol csak lehet, részesítse előnyben a helyben beszerzett tűzifa termékeket. Az olyan tanúsítványok, mint a pelletre vonatkozó EN Plus, jó útmutatást nyújtanak a fatüzelőanyagok kiválasztásához. A helyi kiskereskedőktől való vásárlás végső soron tehermentesíti a környezetet, valamint támogatja a regionális gazdaságot.

A fafűtési rendszerek a környezeti és költségelőnyök mellett nagyfokú ellátásbiztonságot is nyújtanak. Egyrészt a fafűtés az egyetlen megújuló energiaforrás, amely -25 és +20 Celsius-fok között képes hőt szolgáltatni. Méghozzá az időjárástól függetlenül, ráadásul a fa nyersanyag, helyben nő. Ezáltal a fafűtés tulajdonosai függetlenek a világméretű válsághelyzetektől.

CO2-körforgás: a fa bomlása (balra), fotoszintézis (középen) és a fa elégetése (jobbra).

Lehetséges megtakarítások a Vitoligno 300-C példáján keresztül

A Vitoligno 300-C hatékony megoldás az alacsony energiafelhasználású szabványnak megfelelően tervezett új építésű épületek számára. A hőtermelőt alacsony energiafogyasztás jellemzi, ami rendkívül kényelmessé teszi a pellettel való fűtést. Szinte minden automatizált, a töltéstől kezdve egészen a tisztításig. A következő táblázat szemlélteti a megtakarítási potenciált.

TechnológiaGázmegtakarításCO₂ megtakarítás/évEnergiaköltség-megtakarítás/év
Pelletkazán Vitoligno 300-C*100 %70 %€1990
Vitoligno 300-C pelletkazán + melegvíz-hőszivattyú + fotovoltaika + energiatároló*100 %78 %€2190

* A megadott értékeket a potsdami telephelyre vonatkozó szabványos háztartási profilokat feltételező szimulációkkal határozták meg. Egy családi ház 4 fős háztartással (meglévő gázkazánnal), 150 négyzetméter lakóterülettel és 2500 köbméter gázfogyasztással. Kerekített fogyasztási költségek szabványos értékek (EID) alapján. A gazdaságossági számításhoz a Szövetségi Statisztikai Hivatal energiaárait használták. Beruházási költségek: Viessmann bruttó listaár plusz az országos átlagos telepítési költségek (egyénileg eltérhetnek).

Megjegyzés: Számításaink különböző feltételezéseken alapuló elméleti példák, amelyek bizonyos általános feltételektől függnek. A helyességért és a tényleges rendszerekre való átvihetőségért nem vállalunk felelősséget. A tényleges költségek és a lehetséges megtakarítások eltérőek lehetnek, és azokat minden egyes esetben az adott helyszín sajátosságai és az ottani általános feltételek alapján kell kiszámítani.

A lehetséges megtakarításokról részletes tájékoztatást nyújt a "Modernizációs iránytű" című kiadványunk, amely itt érhető el PDF formátumban:

Tippek a vásárláshoz: Főbb tények

A fafűtés vásárlásakor fontos szempont a hőigény. Ahhoz, hogy a rendszer hatékonyan működjön, megfelelően kell méretezni. Egy túl nagyméretű fafűtési rendszer feleslegesen sok energiát fogyaszt. A túl kicsi pedig nem biztos, hogy képes lesz a szükséges hőmennyiséget biztosítani. Ezek vagy túlzott fűtési költségeket, vagy a komfortérzet csökkenését eredményezik. A szükséges fűtési teljesítményt egy hőterhelés-számítás segítségével lehet meghatározni. A vállalkozó kiszámítja a szükséges hőterhelést ahhoz, hogy az épületet a megadott hőmérsékleti tartományba fűtse. Ez a számítás figyelembe veszi az átviteli és szellőzési veszteségeket, valamint a fűtésfokozó teljesítményt is.

Egyéb fontos pontok:

Rendelkezésre álló helyiségek: A fatüzelésű kazán vásárlásakor a háztulajdonosoknak figyelmet kell fordítaniuk a helyigényre. A fűtés típusától függően egyes rendszerek több helyet igényelnek a tüzelőanyag-ellátó berendezések és a tüzelőanyag-tárolás számára.

Vásárlási költségek: Az új fafűtési rendszer költsége szintén fontos szempont. A rönkfűtési rendszerek általában olcsóbbak, mint a pellet- és a faapríték-rendszerek. Ezeknél azonban kézzel kell hozzáadni a tüzelőanyagot.

Beszállítók: Mint sok más termék esetében, a fafűtéses kazánokat is megvásárolhatja az interneten. A szakértők azonban azt tanácsolják, hogy ne tegye. Érdemes egy fűtési vállalkozót a helyszínre hívni. Ők részletes tanácsot tudnak adni, és gyorsan meg tudják határozni, hogy milyen méretű és típusú fűtésre van szüksége. A vállalkozó tanácsot is ad, és gyorsan reagál, ha a rendszer telepítése után bármilyen probléma merülne fel.

További tippeket és információkat talál a heizung.de oldalon található fafűtési útmutatóban.

Viessmann Vitocal 200-A

GYIK a fafűtésről

Mindenhol hatékonyan használható-e a fafűtés? Melyik a jobb: a rönk vagy a pellet? Hol vásárolhatom meg a faalapú tüzelőanyagot? Ebben a részben összegyűjtöttük a leggyakrabban feltett kérdéseket és válaszokat a fafűtésről.

A Viessmann fafűtésű kazánok annyira kényelmesek, hogy gyakorlatilag bármilyen családi ház vagy lakóház fűtését képesek biztosítani. Fontos követelmény a száraz tárolóhelyiség, mivel a fában lévő maradék nedvesség az egyik döntő tényező, amely befolyásolja az égés minőségét. Átépítésre, például a kéményének átalakítására általában nincs szükség.

A Viessmann fafűtési rendszerek az olaj- és gázfűtési rendszerek tökéletes kiegészítői is.

(fotó: © gualtiero boffi / Shutterstock.com)

A rönk tökéletes választás azok számára, akik maguk is be tudják szerezni a tüzelőanyagot, például a helyi erdőgazdaságokból. A fát megfelelően kell érlelni, azaz a lehető legalacsonyabb maradék nedvességtartalom eléréséig kell tárolni. A pellet fűrészporból készül, és nyomás alatt állítják elő. Alacsony maradék nedvességtartalmuk miatt magas nettó fűtőértékkel rendelkeznek. A pellet könnyebben szállítható és tárolható. A fafűtési rendszerbe való adagolásuk és a fafűtés automatikus és kényelmes.

Mivel mindkét fafűtőanyagnak megvannak az erősségei és gyengeségei, erre a kérdésre nem lehet általános választ adni. Ami fontos, hogy a kazán megfeleljen az épületnek, és a lehető legközelebb álljon a lakók fűtési igényeihez. Egy fűtésszerelő általában részletes, személyes tanácsot tud adni.

A pufferhenger a kazán által termelt hőt veszi fel és tárolja. Ennek két előnye van: Egyrészt folyamatos hőellátást biztosít, másrészt megakadályozza, hogy a kazánnak gyakori időközönként újra kelljen indítania az égési folyamatot. Ez megnöveli a kazán élettartamát és lehetővé teszi a rendkívül hatékony égést. A pufferpalack használata az állami támogatások előfeltétele lehet.

A pufferpalack ugyan némi helyet foglal, de a legtöbb esetben biztosítja a fűtési rendszer tüzelőanyag-hatékony működését.

A fa tüzelőanyagok, különösen a fa pellet, ma már a legtöbb tüzelőanyag-kereskedőnél a szokásos tüzelőanyagok közé tartoznak. A fűtőolajhoz hasonlóan ezeket is a tárolóhelyiségbe "pumpálják". Ez gyorsan és egyszerűen elvégezhető. Sok fűrészüzem és fafeldolgozó vállalkozás is kínál pelletet. A rönköt kedvező áron lehet beszerezni erdőgazdálkodóktól vagy olyan gazdaságoktól, amelyekhez erdőgazdaságok tartoznak.

Vásárláskor keresse a jó minőségű termékeket. Ezek valamivel drágábbak, de általában magasabb az energiatartalmuk és jobbak az égési tulajdonságaik. Ez legkésőbb az égetés során megtérül. A kiváló minőségű pelletet a DIN Plus vagy EN Plus tanúsítványról is felismerheti.

Sok régebbi épület már rendelkezik kazánházzal. Ez a fatüzelőanyag tárolására is használható. Ez teszi a fafűtést ideális választássá a régebbi épületek számára. Azonban természetesen új épületeket is lehet fával fűteni. Itt a rendszer kiválasztása fontos a hatékonyság biztosítása érdekében. Kattintson a Szakértői konzultáció kérése gombra, és kérjen ingyenes, díjmentes szaktanácsadást a Viessmann fafűtési rendszerekről.

  

Nincs egyetlen legjobb időpont a fafűtés megvásárlására. A gyakorlatban a legtöbb lakástulajdonos a meleg nyári hónapokat használja ki új fűtési rendszerének beszerelésére. Az okok nyilvánvalóak: nyáron gyakorlatilag nincs szükség központi fűtésre és kevesebb meleg vízre. A következő fűtési szezonig eltelt jó hosszú idő lehetővé teszi a pontos tervezést.