GYIK - a fűtéssel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdések

Kérjen ingyenes konzultációt
Fotó: © Polarpx / Shutterstock.com

Milyen gyakran kell karbantartani a fűtési rendszert? A Viessmann gondoskodik a fűtési rendszer karbantartásáról? Mit kell tennie, ha hibaüzenetet kap? Itt válaszokat és hasznos információkat talál a fűtési rendszerrel és általában a fűtéssel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre.

1. Fűtési szezon és hőmérséklet

Ez a szempont elsősorban a bérlő és a bérbeadó közötti kapcsolatra vonatkozik. A nyári hónapok nem tartoznak a tényleges fűtési időszakhoz. Mivel azonban ezt nem szabályozza jogszabály, a fűtés szükségességének kérdése több dologtól, többek között a külső hőmérséklettől is függ. Ha a hőmérséklet túl hidegre fordul a lakásban vagy a házban, és több napig nem emelkedik, akkor a fűtést újra be kell kapcsolni. Lakástulajdonosként Ön döntheti el, hogy mikor legyen bekapcsolva vagy kikapcsolva a fűtés.

A kellemes hőmérséklet nagyon egyéni - egyeseknek kicsit melegebbre van szükségük, míg másoknak jobban megfelel a hűvösebb hőmérséklet. Mindazonáltal van néhány irányadó érték a tájékozódáshoz optimális szobahőmérsékletre vonatkozóan. Ezek a következők a lakás különböző részeire vonatkozóan:

  • 20-22 Celsius-fok a nappaliban.
  • 16-18 Celsius-fok a hálószobában.
  • 18 Celsius-fok az előszobában és a konyhában.
  • 22 Celsius-fok a gyermekszobában.
  • 23-24 Celsius-fok a fürdőszobában.

Nincs törvényileg előírt időpont, amelytől kezdve a bérbeadóknak biztosítaniuk kell a fűtést, és általában véve a fűtési időszakok nincsenek törvényben meghatározva. Mindazonáltal az október és április közötti időszakot tekintik tipikus fűtési időszaknak. Így sok helyen az októberi hónapot tekintik kezdőpontnak. A külső hőmérséklet és a minimális szobahőmérséklet azonban sokkal központibb szerepet játszik, mint a dátum.

Az április jellemzően a fűtési szezon legnépszerűbb vége. Németország egyes részein május közepét is feltételezik. A dátumnál azonban fontosabb a külső hőmérséklet, és ami a legfontosabb, a minimális szobahőmérséklet.

Nincs általánosan érvényes ideális áramlási hőmérséklet. Az ideális áramlási hőmérséklet számos tényezőtől függ, például az épület és a fűtési rendszer energetikai állapotától, a fűtőfelületek típusától és méretétől, valamint a telepített fűtési rendszer típusától. Az áramlási hőmérsékletnek ezért illeszkednie kell a házhoz és a lakók fűtési viselkedéséhez. Végül is a túl magas előfolyási hőmérséklet magas fűtési költségeket okoz. Ha az áramlási hőmérséklet túl alacsony, akkor kellemetlenül hűvös marad a házban. A legjobb, ha a Viessmann szakkereskedő partnerétől kér tanácsot, aki nemcsak a hidronikus kiegyenlítés helyes értékeit tudja meghatározni, hanem az optimális áramlási hőmérséklet beállításában is segíthet.

2. Karbantartás és javítás

A rendszeres karbantartás és így a megfelelő gondoskodás nemcsak a fűtési rendszer működési és üzembiztonságát, hanem az értékét is megőrzi. Az égőt, a kazánt és a vezérlőegységet évente egyszer ellenőrizni kell. A rendszeres ellenőrzés és karbantartás meghosszabbítja a fűtési rendszer élettartamát, és biztosítja annak biztonságos és hatékony működését. Ez azt jelenti, hogy a felhasznált energia a lehető leghatékonyabban és legtisztábban kerül felhasználásra. Ez hozzájárul a környezet védelméhez és a fűtési költségek megtakarításához. Németországban több mint ötmillió fűtési rendszert egyáltalán nem vagy csak akkor szervizelnek, ha valami meghibásodik, pedig a rendszeres ellenőrzés és karbantartás a fűtési és melegvíz-rendszerek üzemeltetőinek kötelezettségei közé tartozik (GEG 60. paragrafus).

A fűtési rendszer az év három-öt hónapjában teljes terheléssel működik. Ezért a fűtési rendszer karbantartását rendszeresen el kell végezni. Így biztos lehet benne, hogy hosszú ideig megfelelően fog működni. Erre vonatkozóan azonban nincsenek jogszabályi előírások. A gyakorlatban a tizenkét hónapos ciklus a legtöbb fűtési rendszertípus esetében bevett gyakorlattá vált. Ezért ajánlott az éves felülvizsgálat. Emellett karbantartási szerződést is köthet. Így soha nem kell aggódnia a fűtési rendszer karbantartása miatt.

A fűtési rendszerek szervizelését szakképzett és megfelelően tanúsított kereskedelmi partnereink végzik. Ha Viessmann fűtési rendszerének szervizelését szeretné megrendelni, vegye fel a kapcsolatot azzal a szerelővel, aki a fűtési rendszerét telepítette. Ha jelenleg nincs szakszervizpartnere, az alábbi gomb segítségével kérhet ajánlatot minősített fűtésszerelőktől a szervizelésre:

Igen, a csatlakozott fűtésszerelő vállalkozók a Viessmann Deutschland GmbH műszaki szolgálatától olyan szolgáltatásokat rendelhetnek meg, mint például a szervizelés. A szakmabeli partnerek a szolgáltatási árlistában megtalálják a vonatkozó szervizelési árakat, és a piaci partnerportálon keresztül megbízásokat és karbantartási szerződéseket kérhetnek.

Hidronikus kiegyenlítést kell végezni, ha a hőelosztás a lakásban nagyon egyenetlen. E nélkül egyes radiátorok teljesen hidegek maradnak, míg mások túlságosan felmelegednek. A hidronikus kiegyenlítés akkor is ajánlott, ha egyes fűtőelemeket kicseréltek vagy korszerűsítési intézkedéseket hajtottak végre. A korszerűsítések során ugyanis megváltozik a lakás energiaigénye. Ezen túlmenően a hidraulikus kiegyenlítés bizonyos körülmények között kötelező lehet, például ha támogatásért folyamodunk.

A hidronikus kiegyenlítést nem elővigyázatosságból kell elvégezni, hanem csak akkor, ha erre szükség van - azaz a hő nagyon egyenetlenül oszlik el a lakásban, és egyes helyiségek hidegek maradnak. Ennek megfelelően a következők érvényesek: a hidraulikus kiegyenlítést csak egyszer szabad elvégezni. Csak akkor kell újra elvégezni, ha a fűtési rendszerben valami megváltozott, például ha egyes alkatrészeket kicseréltek. Korszerűsítések során is célszerű ismételt kiegyensúlyozást végezni. Az energiatakarékos korszerűsítések ugyanis mindig az energiaigény változásával járnak. A rendszer a hidronikus kiegyenlítés segítségével igazítható a változásokhoz.

Nem tanácsos saját maga elvégezni a hidraulikus kiegyenlítést, mivel ez a fűtési rendszer lehető legpontosabb optimalizálását jelenti, ami mindenféle számításokat igényel. Az ingyenesen rendelkezésre bocsátott számológépek csak tájékoztató jellegű értékeket adnak meg, és csak iránymutatásul szolgálhatnak. Nem helyettesítik a fűtésszerelő által végzett hidraulikus kiegyenlítést.

A fűtési rendszer ellenőrzése meghatározza a fűtési rendszer optimalizálási és megtakarítási lehetőségeit. Ehhez a fűtési vállalkozó alaposan megvizsgálja a fűtési rendszert, és feltárja az energiahatékonyságot csökkentő gyenge pontokat. Az eredmény a fűtési rendszer minőségi energetikai értékelése jelentés formájában. Azt, hogy mikor kell elvégezni a fűtési rendszer ellenőrzését, jogszabály nem írja elő. Az ellenőrzéseket sem kell rendszeres időközönként elvégezni. Inkább arról van szó, hogy hol van lehetőség a javításra. Legjobb esetben is nyáron vagy ősszel érdemes elvégeztetni a fűtési rendszer ellenőrzését. Ilyenkor van elég idő arra, hogy a következő fűtési időszak kezdete előtt elvégezze a szükséges intézkedéseket.

Ha egy zárt fűtési rendszerben levegő van, a hő csak nehezen oszlik el, és a radiátorok csak az egyik oldalon lesznek melegek. Hasonlóképpen nem ritka, hogy a fűtés bekapcsolásakor kopogó vagy sípoló hangokat hallunk. Ha ez a helyzet, a radiátort ki kell szellőztetni. Ez lehetővé teszi a felesleges levegő távozását a rendszerből.

3. Hibák és károk

Ha a fűtési rendszerben vihar vagy villámcsapás következtében kár keletkezik, kétség esetén minden feszültség alatt álló alkatrészt ki kell cserélni. A felmérést szakértőnek kell elvégeznie. Sem maga a Viessmann, sem a fűtésszerelő nem járhat el szakértőként. A fedezett költségek az Ön által kötött biztosítási szerződéstől függnek. Az adott esettől függően a szerződés lehet tartalom-, épület- vagy természeti károkra kötött biztosítás.

A Viessmann vezérléstechnika megfelel a zavarmentességre vonatkozó előírásoknak és szabványoknak. Ezen kívül hasznos lehet a villámhárítók vagy villámáram-levezetők használata is. Maguk az egyes egységek is finom védelemmel vannak ellátva. Ezzel a zavaró tényezők közvetlenül egy védőföldelő vezetéken keresztül kerülnek elvezetésre.

A zivatarok is okozhatnak vízkárokat, és a fűtési rendszer elektronikája körül különös óvatosságra van szükség. Bizonyos körülmények között ez a kár akár tűzesethez is vezethet. Ezért ajánlott minden sérült alkatrészt kicserélni. A kár felmérését és azt, hogy a költségeket fedezik-e, szakértőnek kell tisztáznia. A Viessmann és kereskedelmi partnerei nem tudnak szakértőként eljárni. Az Ön által kötött biztosítási szerződésben kell tájékozódnia.

A Viessmann egy adatbázis-lekérdezést kínál a kezelési utasításokhoz, hogy segítsen Önnek ebben. Ennek a funkciónak a használatához vagy a sorozatszámra van szüksége, amelyet a fűtési rendszer típustábláján talál, vagy a termék nevére, beleértve a vásárlás hozzávetőleges dátumát. Ha egyik sem bizonyul sikeresnek, akkor is van lehetősége online lekérdezni a használati utasítást.

A sorozatszámot magán a készüléken találja. Lesz egy vonalkódos matrica egy 16 számjegyű számmal. Ha nem találja ezt a matricát, akkor a Viessmann fűtésszerelőjét is megkérdezheti. A gyártási év a kazán típustábláján vagy a füstgázellenőr jelentésében található. Ha szeretné megtudni, hogy hány éves a Viessmann fűtési rendszere, a 16 jegyű szám segíthet - csak nézze meg a nyolcadik számjegyet.

Ha a fűtési rendszert folyamatosan légtelenítenie kell, akkor előfordulhat, hogy a rendszer nyomása túl alacsony. A fűtési rendszer víznyomását leolvashatja a nyomásmérőn. A nyomásmérőn látható zöld tartomány az optimális víznyomás. Ha a víznyomás túl alacsony, akkor lehet, hogy vizet kell hozzáadni.

Ezenkívül a tágulási tartály is hibás lehet, ebben az esetben negatív nyomás alakul ki, és folyamatosan levegő kerül a rendszerbe. Mindkét esetben a legjobb, ha konzultál egy szerelővel.

Útmutatónk részletesen elmagyarázza, hogyan találja meg a megfelelő fűtésszerelőt.

Előfordulhat, hogy a kazánban égőhiba van. A hibakódok modelltől függően változhatnak. A hibák okai is hasonlóan változatosak. Az egyes esetekben teendőkről a kezelési útmutatóban tájékozódhat. Összegyűjtöttünk néhány általános tippet az Ön számára a meghibásodások témakörében.

4. Funkció és technológia

A Viessmann olyan fűtési vállalkozókkal dolgozik együtt, akik a fűtési rendszerek minden területét kiszolgálják. Ez biztosítja, hogy a helyszínen dolgozó fűtési vállalkozók ismerik a helyi sajátosságokat.

A fűtési rendszernek az év melegebb hónapjaiban nyári üzemmódban kell működnie. Ez egyrészt hatékony, másrészt - ha a kazán a használati melegvíz mellett a melegvizet is biztosítja - biztosítja a használati melegvíz-fűtést. A modern modellek lehetővé teszik a szobai és a külső határhőmérséklet beállítását is. Így biztosíthatja, hogy a rendszer a tavaszi vagy nyári hűvösebb napokon elinduljon, de nem minden hűvös reggelen.

Az energiatakarékosság érdekében érdemes lehet a nyári szünidő alatt kikapcsolni a használati melegvíz-fűtést. Ha decentralizált használati melegvíz-fűtési rendszerrel rendelkezik, ez egyszerű és általában kifizetődő, különösen, ha viszonylag kis tárolóról van szó. A nagyobb, 250-300 literes tárolókat azonban csak akkor érdemes teljesen kikapcsolni, ha várhatóan több hétig nem tartózkodik otthon. Ennek oka, hogy egy ekkora méretű, lehűtött palack felfűtése többek között rengeteg energiát fogyaszt.

Számos oka lehet annak, hogy a rendszer tulajdonosának szüksége lehet a Viessmann fűtési rendszer vízutántöltésére. A túl alacsony fűtővíznyomás erre utalhat. További jelek lehetnek a továbbra is hideg radiátorok, vagy az esetlegesen beszorult légbuborékok által okozott zavaró zajok.

A fűtési rendszer helyes feltöltésével kapcsolatban néhány dolgot érdemes szem előtt tartani. A használati utasításban foglaltak mellett fordítson különös figyelmet a vízminőségre. A fűtővíznek meg kell felelnie mind az ivóvízrendeletnek [Németország], mind a VDI 2035-ös irányelvének, hogy elkerülje a rendszer szennyeződések és lerakódások miatti károsodását.

A következő lépéseket kell követni:

  1. A fűtési rendszert megfelelő tömlővel csatlakoztassa a vízhálózathoz. A Viessmann fűtési rendszerek speciális töltőszelepe biztosítja, hogy a használati melegvíz-hálózatba nem folyhat fűtővíz.
  2. Ügyeljen arra, hogy a tömlő a túlfolyóig legyen feltöltve, hogy ne kerüljön túl sok levegő a rendszerbe.
  3. A szerelvényen és a vízbevezetésen lévő szelepeket teljesen ki kell nyitni.
  4. A fűtővizet addig kell feltölteni, amíg a rendszernyomás kb. 1,5 bar-ra nem emelkedik.
  5. Zárja el ismét a szelepeket, és eressze ki a radiátorokat.

Kétség esetén forduljon Viessmann kereskedelmi partnerünkhöz.

Az üzemanyagcellás fűtési rendszerben a hideg égéshez szükséges hidrogén földgázból származik. Ez nagyrészt metánból áll, amely viszont szénből és hidrogénből áll. E két elem egymástól való elválasztásához reformerre van szükség - a folyamat során vízgőz segítségével hidrogén és szén-dioxid keletkezik.

A kazánt legkésőbb 15-20 év után célszerű kicserélni. Az elavult fűtéstechnika ugyanis viszonylag sok energiát fogyaszt, különösen, ha a modellek kondenzációs technológia nélküli gáz- vagy olajfűtési rendszerek. Az új modellek növelik a hatékonyságot, csökkentik a tüzelőanyag-felhasználást és a fűtési költségeket. A korszerűsítés további biztonságot nyújthat.

A fűtési rendszert beszerelő fűtési vállalkozó a munka elvégzése után megmutatja Önnek, hogyan működik a fűtési rendszer. A helyes működés bemutatásán túl utasításokat ad arra vonatkozóan is, hogy mit kell tennie hibaüzenetek esetén, illetve mit kell figyelembe vennie a fűtési görbe beállításakor.