Gázüzemű kondenzációs kazánok - technológia különböző igényekre

Kérjen ingyenes konzultációt

A földgázzal történő kényelmes hőtermeléshez a Viessmann, különböző technológiákat kínál mindenféle igényre és helyzetre. A termékpaletta új és meglévő épületek, valamint saját tulajdonú lakások és családi házak gázfűtési rendszereit tartalmazza. Nagyszabású projektek is megvalósíthatók a lakás-, kereskedelmi és kommunális szektorban.

A kompakt kazánok helytakarékos csodák

A falra szerelhető gázkondenzációs kazánok különösen alkalmasak új épületekben és kis lakásokban való használatra. Ezek a rendkívül kisméretű készülékek gyakorlatilag bármilyen térben elférnek. Kizárólag használati melegvíz-fűtésre vagy helyiségek fűtésére használhatók. Ez utóbbi esetben kombi kazánoknak nevezik őket, mindkét változat az átfolyós vízmelegítés elve szerint működik. Ezért általában nem rendelkeznek tároló vízmelegítővel, és csak akkor melegítik a vizet, amikor arra szükség van, ez azt jelenti, hogy nagyon gyorsan reagálnak a változó igényekre. Az átfolyós vízmelegítés elvén működő használati melegvíz-fűtés hátránya, hogy a meleg víz nem áll azonnal rendelkezésre. Annak elkerülése érdekében, hogy a csapból sokáig kelljen folyatni a vizet, mielőtt az meleg lesz, egyes fali gázkondenzációs kazánok kis beépített tároló vízmelegítővel rendelkeznek.

Padlós gázkondenzációs kazánok, a nagyobb hatékonyságért magas használati melegvíz-igény esetén

Az álló gázkondenzációs kazánok valamivel nagyobb helyet foglalnak el. Ennek oka elsősorban az, hogy nagyobb tároló vízmelegítővel rendelkeznek, amelyben a felmelegített használati melegvíz hosszabb ideig állandó hőmérsékleten marad. Ez különösen akkor hatékony, ha rendszeresen nagyobb mennyiségre van szükség.

Ha tervben van egy napkollektoros rendszer csatlakoztatása a használati melegvíz-fűtéshez, akkor javasoljuk, hogy válasszon egy padlóba beépített szolár indirekt tekercselésű gázkondenzációs kazánt. Ezt a pufferpalackra vagy a vételezési pont közelébe szerelik, és a használati melegvizet melegíti fel. Az ilyen kombinált rendszerekben a fűtési víz és a használati melegvíz nem keveredik. A padlóra szerelt egységek már eleve kettős üzemmódra vannak tervezve, ez azt jelenti, hogy könnyen kombinálhatók egy másik hőtermelővel a hőigény fedezésére. Technológiai szempontból a Viessmann gázkondenzációs kazánok a legkorszerűbbek, és körülbelül két és 100 kilowatt (kW) közötti teljesítménytartományt fednek le. Ezáltal bármikor hatékonyan és megbízhatóan képesek a családi házak, a kétlakásos családi házak és a kisebb lakóépületek hőellátására.

A padlóra állítható gázkondenzációs kazánok nagyobb méretekben is kaphatók. Ezeket elsősorban nagy hőigényű épületekben, jellemzően lakótelepeken, középületekben és kereskedelmi létesítményekben használják. A kaszkádfunkciónak köszönhetően több készülék gyorsan egy egységgé kapcsolható, és ezen a területen is megbízható hőszolgáltatást nyújtanak.

Az éghajlatvédelem és a pénzügyi könnyítések kombinálása

Vitodens 343-F kondenzációs gázkazán

Németországban még mindig körülbelül kétmillió olyan fűtési rendszer van használatban, amely több mint 25 éves. Ha ezeket a kazánokat nagy hatékonyságú gázkondenzációs kazánokra cserélik, a fogyasztók rengeteg energiát takaríthatnak meg - akár 35 százalékot is, ha egy modern gázfűtési rendszert, a napelemes technológiával együtt használnak. Ez Németország teljes energiaszükségletének tíz százalékát jelentené, miközben az éves CO₂-kibocsátás akár 54 millió tonnával csökkenne.

A megtakarítás azért lehetséges, mert a kondenzációs technológia rendkívül hatékonyan használja az energiát. Ez annak köszönhető, hogy a tüzelőanyag energiatartalmát gyakorlatilag teljes egészében hővé alakítja át. Így aki például kondenzációs gázkazánt választ, hosszú távon alacsonyan tarthatja fűtési költségeit, miközben csökkenti a környezet terhelését. A kevesebb égés ugyanis kevesebb CO₂-kibocsátást is jelent.

Minden Viessmann gázkondenzációs kazán megfelel a hatékony kondenzációs technológiára vonatkozó uniós szintű követelményeknek. A felhasznált energia 98 százalékát vagy annál nagyobb arányban alakítják át hővé. Ilyen verhetetlenül magas hatásfok mellett, aki egy ilyen gázfűtési rendszer mellett dönt, pozitívan járul hozzá az éghajlat és a környezet védelméhez.

Hogyan működik a kondenzációs technológiával működő gázfűtés

Mint már említettük, a kondenzációs technológia nagyon hatékonyan használja az energiát. Nemcsak az égés során keletkező hőt hasznosítja a forró gázok mérhető hőmérsékletében (nettó fűtőérték), hanem a vízgőztartalmat is (bruttó fűtőérték). Ez tartalmazza a "rejtett" hőt, amely a régebbi fűtési rendszereknél a kéményen keresztül a szabadba távozik. Ez a rejtett hő visszanyerhető, ha az égés során keletkező füstgázokat hőcserélőn vezetjük át, amíg a gázokban lévő vízgőz le nem kondenzálódik. A kondenzációs folyamat során hőenergia keletkezik, amelyet a fűtővíz előmelegítésére használnak fel.

Carsten Kuhlmann elmagyarázza, hogyan működik a kondenzációs technológia.

A fűtési technológia részletes leírását a gázkondenzációs technológiáról szóló részben találja. Ezen kívül a heizung.de gázfűtésről szóló útmutatójában is átfogó információk állnak rendelkezésre.

Viessmann Vitodens 200-W fali gázkondenzációs kazán

A jövőbiztos, megbízható fűtési technológia már itt van

Az erőforrás-takarékos fűtési technológiák iránti felhívások egyre hangosabbak. Az új gázkondenzációs kazánoknak nemcsak tisztán, hanem fenntarthatóan is kell működniük. A Viessmann erre válaszul már most is jövőbiztos gázkondenzációs fűtési rendszereit fejleszti. Az égésszabályozónak köszönhetően ezek a kazánok automatikusan alkalmazkodnak a különböző gáztípusokhoz - beleértve a biogázkeverékeket is. Ezen túlmenően a termékek jelenleg akár 20 százalékos hidrogéntartalmú földgáz/hidrogén keverékekkel is használhatók, ezt az arányt azonban még tovább szeretnénk növelni.

  

2025-től 100 %-os hidrogénüzemet terveznek

Tudjon meg többet a Viessmann "H2 ready" fűtőberendezésekről.

A fali és a padlóra szerelt kondenzációs gázkazánok előnyei

A kondenzációs technológia ma már az új gázfűtési rendszerek mércéje. Az ezt a technológiát választó rendszertulajdonosok számos előnyt élveznek:

A tüzelőanyagban lévő energia gyakorlatilag veszteségek nélkül alakul át hővé.
A hatékony égés csökkenti a fűtési költségeket és a CO₂-kibocsátást.
A bevált technológia magas működési megbízhatóságot biztosít és csökkenti a váratlan meghibásodások kockázatát.
Megújuló fűtési rendszerekkel való kombinálás lehetősége
A megújuló energiákkal való kombinációhoz nyújtott állami támogatások csökkentik a beszerzési költségeket

A kondenzációs gázfűtési rendszer választása azt is jelenti, hogy nincs szükség tüzelőanyag-tárolóra a házban. Ha van gázcsatlakozás, nincs szükség tartályra. A kompakt gázkondenzációs kazánok helytakarékosak is.

Ház Viessmann kondenzációs gázkazánnal az alagsorban és napkollektoros rendszerrel a tetőn

Könnyen kombinálható megújuló fűtési rendszerekkel

Amint azt már az elején említettük, a gázkondenzációs technológia egyik előnye a nagyfokú kompatibilitás. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a legtöbb gázkondenzációs kazán már gyárilag felkészítve érkezik a kombinált üzemre. A gázkondenzációs kazán és a napkollektoros rendszer kombinációja nagyon környezetbarátnak és gazdaságosnak bizonyult. Ebben a konfigurációban a napkollektoros rendszer az ingyenes napenergia felhasználásával a használati melegvíz-fűtésért felel. Ez azt jelenti, hogy a gázkazánnak nem kell olyan sok munkát végeznie, ezáltal a fűtési költségek is csökkennek.

A napkollektoros rendszerek termékpalettájához

A hőszivattyúval való kombinálás egy másik lehetőség. Ebben a kettős üzemmódban a hőszivattyú nemcsak használati melegvizet biztosít egész évben, hanem fűtést is. Ha a nagyon hideg időben csúcsterhelés jelentkezik, a gázkazán is bekapcsol.

Lehetőség van arra is, hogy egy gázkondenzációs kazánt biomassza fűtési rendszerrel működtessenek. Legyen szó rönkfakazánról, pelletkazánról vagy faaprítékkazánról: a gázkazánt itt is csak akkor kell bekapcsolni, ha váratlanul nagy a hőigény.

Viessmann szolgáltatások

Működtetés alkalmazáson keresztül, kiterjesztett garanciális szolgáltatások vagy hőszerződések - tudjon meg többet a Viessmann által kínált szolgáltatások széles skálájáról.

A ViCare alkalmazással kényelmesen kezelheti Viessmann gázfűtési rendszerét és energiát takaríthat meg - bármikor és bárhol. Segítségével bármikor szemmel tarthatja a rendszer állapotát.

ViCare alkalmazás információk és követelmények

Ha úgy dönt, hogy új Viessmann gázfűtési rendszerét a Vitoconnect interfészen keresztül csatlakoztatja az internetre, akkor öt évre meghosszabbított garanciát kap. A ViCare alkalmazás segítségével ezután a gázfűtési rendszer egyszerűen és kényelmesen vezérelhető az interneten keresztül.

*Garanciafeltételek

  

Szeretné élvezni a maximális szolgáltatást és kényelmet? Fontos Önnek a tervezési biztonság és a meghosszabbított garanciaidő? Akkor tájékozódjon Viessmann Wärme ajánlatunkról. A Viessmann Wärme ajánlatával vásárlás helyett bérelheti új gázfűtési rendszerét.

Új gázfűtési rendszer bérlése a vásárlás alternatívájaként

Termékválaszték

Legyen szó gázkondenzációs kazánról, padlóra szerelt, beépített szolár indirekt tekercses készülékről vagy kaszkádos fűtőberendezésekről,a nagy hőigényű fűtési igényekhez, a Viessmann a legkülönbözőbb igényekhez tudja a megfelelő gázkondenzációs fűtési rendszert kínálni.