Viessmann hőszivattyú – minden információ egy helyen:

Kérjen ingyenes konzultációt

A hőszivattyú azok számára lehet az első választás, akik csökkenteni szeretnék a fűtési költségeiket, és környezetkímélőbb módon kívánnak hőt termelni, hiszen a hőszivattyús fűtés számára a környezet biztosítja a szükséges energiát. Ennek a teljes értékű fűtési rendszernek nagyon kevés energiára van szüksége környezeti energia hasznosításához. A hőszivattyú a fosszilis tüzelőanyagoktól függetlenül működik, és aktívan hozzájárul a CO2-kibocsátás csökkentéséhez, valamint az éghajlat védelméhez.

A hőszivattyú előnyei röviden

A földből, levegőből, talajvízből vagy a napból származó, szabadon rendelkezésre álló energia hatékony felhasználása.
Nagyobb függetlenség a fosszilis tüzelőanyagoktól, például az olajtól vagy a gáztól.
Hozzájárulás a CO₂- kibocsátás csökkentéséhez.
Központi lakásszellőztető berendezéssel kombinálható, azok közös szabályozását lehetővé téve.

Fejlett és egyedi megoldások a Viessmanntól

A Viessmann hőszivattyúk több szempontból is előnyösek. A Vitocal új kültéri egysége például különösen csendes a fejlett akusztikai kialakításának köszönhetően. A legtöbb Viessmann hőszivattyú rendelkezik Active Cooling és Natural Cooling hűtési funkcióval. A hideg napokon hőtermelőként való klasszikus alkalmazásuk mellett a segítségükkel nyáron kellemesen hűvöset is  biztosíthatnak a lakásban vagy a teljes épületben. Hogy ez a funkció hogyan működik, arról a Natural és Active Cooling  fejezetben olvashat.

A Viessmann széles termékpalettáján minden igénynek megfelelő hőszivattyú megtalálható. Már a tervezés során figyelembe vehetők a szerkezeti és geológiai adottságok, valamint a hőigényre vonatkozó személyes preferenciák. A hatékony mono üzemmódú működés mellett a hőszivattyúk napelemes rendszerekkel és egy meglévő olaj- vagy gázfűtési rendszerrel együtt,  multivalens (többértékű) rendszerben is üzemeltethetők. Így az egyéni preferenciák különösen könnyen megvalósíthatók.

Az eltérő fűtési rendszerek különböző hőmérsékletet igényelnek. A radiátoros fűtés például akár 70 Celsius-fokos hőmérsékletet is igényel. A padlófűtés ezzel szemben mindössze 35 Celsius-fokos előremenő hőmérséklettel gazdálkodik. A hőszivattyús fűtési rendszer leggazdaságosabb működéséhez fontos a teljes fűtési rendszer. A Viessmann hőszivattyúk mind a padlófűtést, mind a radiátorokat elegendő hővel tudják ellátni. Ez alkalmassá teszi őket mind egy régebbi épületek korszerűsítésére, mind pedig új építésű projektekhez.

Hőszivattyú bérlése - kényelmes és egyszerű

Tudta, hogy hőszivattyút bérelni is lehet? Ön a beszerzési költségmentesség és az akár 15 éves kifejezett garancia előnyeit élvezheti. Válasszon hőcsomagot most a Viessmann Wärme-nél.

Fűtés a hűtőszekrény elve szerint

A hőszivattyú egyszerű elv alapján működik, egyszerűen fogalmazva, úgy, mint egy hűtőszekrény - csak fordítva. Míg a hűtőszekrény a hőt a külvilág felé irányítja, addig a hőszivattyúk a talajból, a levegőből vagy a talajvízből veszik az energiát, és a fűtési rendszeren keresztül a lakótérbe juttatják.

A központ felé egyre forróbb: Az 5 és 18 °C közötti kezdeti hőmérsékleten akár 72 °C-os áramlási hőmérsékletet is elérhetünk.

A Viessmann hőszivattyúk hűtőközeg körének rövid ismertetése:

A hűtőközeg kör kialakítása döntő fontosságú a hőszivattyú hatékonysága szempontjából. A Viessmann ehhez a legkorszerűbb alkatrészeket használja. Ezeket csendes működés, alacsony rezgésszám és rendkívül hosszú élettartam jellemzi. A hőtermeléshez hőenergiát vonnak el a környezetből, és azt egy alacsony hőmérsékleten forrásban lévő hűtőközeg elpárologtatására használják. Az így keletkező gázt, az elektromos meghajtású kompresszor összenyomja, és magasabb hőmérsékletre emeli. A felmelegített gázból egy hőcserélő továbbítja az energiát a fűtőkörbe. A még mindig nyomás alatt lévő hűtőközeg ismét lecsapódik, és egy tágulási szelepen kitágul. A hőmérséklet eközben meredeken csökken. A ciklus, és vele együtt a hőszivattyúval történő fűtés ezután újraindul.

A következő videó elmagyarázza a hőszivattyú működését.

Ennek a folyamatnak a működéséről részletesen a Hogyan működik a hőszivattyú című fejezetben olvashat.  Emellett összefoglalót talál a hőszivattyú energiaigényéről, valamint tippeket arra vonatkozóan, hogyan csökkentheti az áramköltségeket.

Viessmann hőszivattyú generációk 1978-tól 2022-ig

I. generáció

Az óramutató járásával megegyező irányban balról fentről jobbra: L08 hőszivattyú, L02 hőszivattyú, WWK-02 hőszivattyú, Vitocal 300 (BW típus).

II. generáció

Az óramutató járásával megegyező irányban balról fentről jobbra: Vitocal 300 (WW típus), Vitotres, Vitocal 350, Vitocal 350 Vitocell 100-zal.

III. generáció

Az óramutató járásával megegyező irányban balról fentről jobbra: Vitocal 300-G, Vitocal 200-S, Vitocal 300-A, Vitocal 200-A.

Legújabb generáció

Vitocal 250-A: A kiváló minőségű levegő/víz hőszivattyú monoblokk kivitelben, akár 70 °C-os előfolyási hőmérséklettel, kifejezetten korszerűsítésre. Teljesítménytartomány: 7,3 és 8,1 kW között (A7/W35 esetében). One Base (E3) vezérlőgenerációval. Vitographit kültéri egységgel.

A hőszivattyúk típusai az energiaforrás szerint különböznek egymástól.

A hőszivattyúk a környezeti energiát használják a helyiségek és a víz fűtésére. Ehhez különböző forrásokat kell megcsapolni. Az, hogy a hőszivattyú számára melyik a legjobb hőforrás minden egyes esetben, a helyi viszonyoktól és a hőigénytől függ. A Viessmann hőszivattyúk az 1970-es évek óta vannak forgalomban, és különböző energiaforrásokat használnak:

 • Levegő
 • Föld
 • Víz
 • Hulladék hő
 • Jégtároló

A lakástulajdonosok és korszerűsítők, a Viessmann hőszivattyúinak széles választékából választhatnak, minden hőforrásnak és igénynek, a megfelelő modellekkel. A Viessmann megfelelő technológiájával, már az első naptól kezdve alacsonyan tarthatja fűtési költségeit, és csökkentheti a környezet terhelést is.

A levegő hője:

A levegő mindenhol rendelkezésre áll, mindemellett ingyen van, ráadásul a környezeti levegő mindig tartalmaz hőt - még akkor is, ha kint hűvös van. Az alsó, fizikai hőmérsékleti határérték -273,15 Celsius-fok, ez azt jelenti, hogy minden e feletti hőmérséklet még mindig tartalmaz hasznosítható hőenergiát. Még ha elméletileg lehetséges is, a gazdaságos működés léghőszivattyúval  csak -20 Celsius-fok körüli hőmérsékletig érhető el. A hőszivattyú kül- és beltérben egyaránt elhelyezhető. A hőszivattyú működésével kapcsolatos részletes információkért lásd: Hogyan működik a léghőszivattyú.

[1] Vitocal hőszivattyú
[2] Használati meleg víz tároló
[3] Fűtési víz puffer tároló

A talajból származó hő (szonda):

A földben hatalmas mennyiségű energia szunnyad, és ez szinte kimeríthetetlen. Ez a hőforrás viszonylag magas és állandó hőmérséklettel büszkélkedhet. Körülbelül 10 méteres mélységtől kezdődően, ezek a hőmérsékletek még télen is viszonylag magasak maradnak. A mélység növekedésével a hőmérséklet is nő, és vele együtt a hőenergia mennyisége is.  Egy sósav/víz hőszivattyú segítsegítségével ennek az energiának a töredéke felhasználható központi fűtésre és használati meleg víz előállítására is.

A hőszivattyú hőellátásának két gyakori módja van.  A geotermikus kollektorokat, például a felszíni és árok kollektorokat, vagy az energiaelnyelő szőnyegeket a felszín közelébe fektetik, majd nagy felületükön elnyelik a hőenergiát, hogy aztán átadják a hőszivattyúnak. A geotermikus szondákat  viszont függőlegesen vagy ferdén süllyesztik a földbe, és 40-100 méteres mélységből nyerik ki a hőenergiát, tehát kisebb helyet igényelnek, mint a geotermikus kollektorok.

A léghőszivattyúkkal összehasonlítva a sósvíz/víz hőszivattyúk általában magasabb hatásfokot érnek el, függetlenül a hőnyerés módjától. Másrészt viszont a nagy helyigény, illetve a hatósági engedélyezés miatt nagyobb a tervezési ráfordítás. Erről a hőforrásról bővebb információt  a Hogyan működik a sósvíz/víz hőszivattyú című részben talál.

[1] Vitocal hőszivattyú
[2] Használati meleg víz tároló
[3] Fűtési víz puffer tároló

A talajvízből származó hő:

A talajvíz szintén kiváló energiatároló, mivel egész évben állandó, több mint tíz Celsius-fokos hőmérsékletet biztosít. Ahhoz, hogy a hőenergiát hasznosítani lehessen, szükség van egy szállító és visszatérő kutakból álló kútrendszerre. Az ilyen típusú hőszivattyúk tervezésekor kulcsfontosságú szempont a vízvédelem. Bizonyos körülmények között az illetékes hatóságok megtagadhatják a víz/víz hőszivattyú engedélyezését. Fontos, hogy a vásárlás előtt a hatóságnál érdeklődjön erről.

Azokon a területeken, ahol a kútrendszer engedélyezett, ott sem jelenti automatikusan a gazdaságos üzemeltetést. A víz összetétele ugyanis döntően befolyásolja a hőszivattyú zavartalan és hatékony működését. Ha a víz/víz hőszivattyú használata nem lehetséges, akkor a gyakorlatban a jégtárolóval vagy geotermikus kollektorokkal ellátott sósvíz/víz hőszivattyú, jó alternatíva lehet.

[1] Vitocal hőszivattyú
[2] Használati meleg víz tároló
[3] Fűtési víz puffer tároló

A használati melegvíz-hőszivattyú csak  használati meleg víz előállítására szolgál. A keringtetett levegő és az elszívott levegő egyaránt használható hőforrásként. A rendszer független a tényleges fűtési rendszertől, és a megfelelő alkatrészekkel optimálisan kihasználhatja a saját maga által termelt napenergiát. Ha a használati melegvíz-hőszivattyú, a keringtetett levegőt használja hőforrásként, akkor a helyiséget párátlanítja is, így megvédi a penészesedés veszélyétől. Viszont, ha egy meglévő légelosztó rendszerhez csatlakozik, akkor akár a helyiségeket is képes szabályozottan szellőztetni. A negatív nyomás elkerülése érdekében aktív szellőztető légvezetékre van szükség. A Viessmann használati melegvíz-hőszivattyúkat keringtető vagy elszívó üzemre tervezték, és opcionálisan integrált szolár hőcserélővel és szolárvezérlővel is rendelhetők, a napenergia közvetlen felhasználásához.

A talaj, a levegő és a nap hője (jégtároló rendszer):

A jégtároló koncepció egyesíti a levegőből a geotermikus energiát, és hőforrásként a napsugárzást is felhasználhatja. A jégtároló rendszer alkalmas minden olyan épülethez, amelynek nagy a hő- vagy hűtés igénye. Ezért elsősorban kereskedelmi és önkormányzati projektekben alkalmazzák. A jégtároló egy vízzel töltött ciszterna, amelyet közvetlenül a földfelszín alá temetnek. Belsejében csövekből álló spirál van, amelyeken fagyálló folyadék áramlik keresztül. A ciszternában lévő víz hőforrásként szolgál, többek között a föld hőjét felhasználva újra és újra regenerálódik. A  jégtárolót,  ha a tetőn elhelyezett nap-levegő abszorberrel kombinálják, akkor ez a környezeti levegőből és a napsugárzásból hőt von el, ezután a tárolóegységbe táplálja. A folyamatról részletesen a jég energiatároló című fejezetben olvashat.

Jégtároló hűtéshez:  A nyári hónapokban, a jég energiatároló az épületek természetes hűtésére is használható. Ehhez a fűtési szezon végén a jégtárolóban lévő vizet energia-kivonással és a regenerációs folyamat megszakításával jéggé alakítják. Az így keletkező jég a természetes hűtés tározójaként szolgál.

[1] Vitokális hőszivattyú
[2] Jégraktár
[3] Napelemes/levegős abszorberek

A hőszivattyúk nem csak a családi házak és társasházak tulajdonosai számára érdekesek. A kereskedelmi vállalkozások, az önkormányzatok és az ipar is számít erre az eredményes és tiszta technológiára. Nagy hatékonyságú rendszereket használnak, amelyeket tartósan magas követelményekre terveztek, és a teljesítmények széles skáláját kínálják. A nagy Viessmann hőszivattyúk 50 és 600 kW közötti teljesítménytartományt fednek le, és magas, akár 90 Celsius-fokos áramlási hőmérsékletet is képesek kezelni. A talajon kívül, a talajvíz és az elszívott levegő is használható hőforrásként, különösen az ipari alkalmazásokban, a hulladék hő is szolgálhat energiaforrásként. A nagy Viessmann hőszivattyúk mindenesetre a lehető legteljesebb mértékben kihasználják az ingyenes energiaforrásokat. A nagy hőszivattyúk még hatékonyabbak, ha jég energiatárolóval kombinálva használják őket, így egyesítve a különböző hőforrások erősségeit. A kisebb teljesítmény tartományba tartozó hőszivattyúk többségéhez hasonlóan, sok nagy hőszivattyú hűtési célra is használható. Részletesebb információt a Nagy hőszivattyúk című fejezetben talál.

Nagy hőszivattyúk utólagos felszerelése kettős üzemmódú rendszerben:

A közhiedelemmel ellentétben a hőszivattyúkat nem csak az ipari, kereskedelmi vagy önkormányzati szektorban újonnan épített projektekben használják. A rendszertulajdonosok, korszerűsítési projektekben is használhatják őket. Egy nagyméretű Viessmann hőszivattyú ugyanis tökéletesen kombinálható a meglévő fűtési rendszerekkel, így a hagyományos olaj- vagy gázfűtési rendszerek kiegészíthetők hőszivattyúval. A hőszivattyú a használati meleg víz és a fűtési energia alapterhelésének átvételére szolgál. Csúcsterhelés esetén, a gáz- vagy olajkazán bekapcsolható az igény fedezésére. Ez a fajta fűtési rendszer ipari környezetben nemcsak a fűtési költségeket csökkenti hatékonyan, hanem a CO₂- kibocsátást is, és így az éghajlatvédelem szempontjából is abszolút pozitívum.

Fontos az átfogó előkészítési és tervezési szakasz:

A hőszivattyúk széles választéka áll rendelkezésre, kereskedelmi és önkormányzati felhasználásra. Minden egyes eset egyedi követelményekkel jár. Ahhoz, hogy az adott esethez a megfelelő hőszivattyút megtaláljuk, átfogó előkészítő és tervezési fázist ajánlunk. A Viessmann hozzáértő partnerei készséggel áll rendelkezésére.

Viessmann Vitocal 300-G-Pro hőszivattyúk kaszkádja

Tanácsadás a hőszivattyúról

A hőszivattyú megvásárlása előtt elengedhetetlen a tanácsadás. A Viessmann szakértőinek és partnereinek széles köréből választhat.

A hőszivattyú megvásárlása vagy bérlése előtt néhány kérdésre választ kell kapnia, végülis az új energetikai megoldásnak illeszkednie kell Önhöz és otthonához. Az alábbiakban felsorolunk néhány kérdést, amelyet előzetesen tisztázni kell:

 • Milyen típusú hőszivattyút szeretne telepíttetni?
 • Egy családi házba vagy társasházba kerüljön a rendszer?
 • Mekkora a jelenlegi fűtési energia- és használati meleg víz-fogyasztás az Ön otthonában?
 • A hőszivattyút új épületbe vagy meglévő épületbe szánja?
 • Mit kell figyelembe venni a különböző környezeti energiaforrások megcsapolásakor?
 • Szükséges-e engedély a fúráshoz, vagy vannak-e a szomszédos épületektől való távolságokra vagy a zajszintre vonatkozó előírások?
 • Milyen lehetséges megtakarítások érhetők el más fűtési rendszerekhez képest?
 • Milyen hőmérséklet érhető el a fűtés és a használati meleg víz esetében, és ez elegendő-e a saját fűtési szokásaihoz?
 • Feltétlenül szükséges-e és miért puffer vagy hőtároló egység?
 • Hogyan lehet aktívan növelni az élettartamot rendszeres karbantartással?
 • Milyen kísérő intézkedéseket kell figyelembe venni a hőszivattyú tervezésekor?
 • Milyen költségek merülnek fel a beszerzésével kapcsolatban, és hogyan csökkenthetők ezek állami támogatással?
 • Milyen költségekkel jár a hőszivattyú hatékony üzemeltetése?
 • Vannak-e ésszerű kombinációs lehetőségek, például hőszivattyú és naphő kombinációja?

Egy szakértővel a helyszínen együttműködve, egy hőszivattyús konzultáció során egyértelmű válaszokat kaphat ezekre a kérdésekre. Ezen kívül a Viessmann különböző útmutatót, valamint a hőszivattyúkról szóló brosúrák és adatlapok széles körű tájékoztatást nyújtanak a témakörről.

Teljesítménytényező COP - mit jelent?

A Viessmann hőszivattyúkkal való fűtés azt jelenti, hogy a jól bevált technológiára támaszkodik, egyúttal védi a környezetet. Ez azért van így, mert minden készülék gondosan egymáshoz illeszkedő komponensekkel és magas COP értékkel rendelkezik. A COP (teljesítménytényező) a termelt hasznos hő és a felhasznált hajtóenergia arányának pillanatfelvétele.

A rendszer tervezésekor azonban fontos figyelembe venni az egész éves várható működést. Ehhez a leadott hőmennyiséget, a hőszivattyúrendszer teljes elektromos igényéhez viszonyítva kell kiszámítani, figyelembe véve a szivattyúk, vezérlőegységek stb. teljesítményét. Az eredményt szezonális teljesítménytényezőnek vagy SPF-nek nevezik.

Egyszerűbben fogalmazva, a COP a hőszivattyúk fontos jellemző értéke, minél magasabb ez az együttható, annál hatékonyabban működik a hőszivattyú. Hogy milyen egyéb tényezők biztosítják a biztonságos és gazdaságos működést, arról a  Hőszivattyú vásárlása  című fejezetben tájékozódhat.  

Nagy megtakarítási potenciál

A hőszivattyúk hozzájárulnak a környezettel való gondos bánásmódhoz, ugyanakkor lehetőséget kínálnak a költségek csökkentésére is. A következő táblázatok a megtakarítási potenciált szemléltetik.

TechnológiaGázmegtakarításCO₂ megtakarítás/évEnergiaköltség-megtakarítás/év
Vitocal 250-A* léghőszivattyú100 %35 %€1900
Vitocal 250-A léghőszivattyú + energiatároló*100 %100 %€4440
Gázüzemű kondenzációs kazán + hibrid hőszivattyú Vitocal 250-SH*86 %34 %€1710

*  A megadott értékeket a potsdami telephelyre vonatkozó szabványos háztartási profilokat feltételező szimulációkkal határozták meg. Egy családi ház 4 fős háztartással (meglévő gázkazánnal), 150 négyzetméter lakóterülettel és 2500 köbméter gázfogyasztással rendelkezik. Kerekített fogyasztási költségek szabványos értékek (EID) alapján. A gazdaságossági számításhoz a Szövetségi Statisztikai Hivatal energiaárait használták. Beruházási költségek: Viessmann bruttó listaár, plusz az országos átlagos telepítési költségek (egyénileg eltérhetnek).

Megjegyzés:  Számításaink különböző feltételezéseken alapuló elméleti példák, amelyek bizonyos általános feltételektől függnek. A helyességért és a tényleges rendszerekre való átvihetőségért nem vállalunk felelősséget. A tényleges költségek és a lehetséges megtakarítások eltérőek lehetnek, és azokat minden egyes esetben az adott helyszín sajátosságai és az ottani általános feltételek alapján kell kiszámítani.

A lehetséges megtakarításokról részletes tájékoztatást nyújt a "Modernizációs iránytű" című kiadványunk, amely elérhető a PDF formátumban:

Letöltések és linkek a hőszivattyúkról

Fűtés lég- és geotermikus energiával - a megújuló energiaforrások lehető legjobb kihasználása. Az alábbi brosúrában részletes információkat talál, a Viessmann hőszivattyúkkal történő fenntartható és környezettudatos hőtermelésről. Tartalmazza az összes jelenlegi hőszivattyúk áttekintését és legfontosabb műszaki adatait, valamint sok hasznos információt, a tartozékokkal, a szervizzel, a támogatásokkal és a finanszírozási lehetőségekkel kapcsolatban.

A Viessmann sós vízzel működő hőszivattyúk teljesítménytartománya 5,6 és 84,6 kW között mozog. A hőszivattyúk specifikációiról és jellemzőiről részletes információkat a letölthető formátumú prospektusokban és adatlapokon, valamint a megfelelő termékoldalakon talál.

A Viessmann léghőszivattyúk 4,0 és 250 kW közötti teljesítménytartományban kaphatók. Töltse le az adatlapot vagy a prospektust, hogy tájékozódjon az egyes hőszivattyúk specifikációiról és jellemzőiről. További információk a Vitocal termékoldalain is elérhetők.

A Viessmann Split hőszivattyúk teljesítménytartománya 4,0 és 12 kW között mozog. Az adatlapok és prospektusok jó alapot nyújtanak a döntéshozatalhoz. Töltse le a hőszivattyúk műszaki adatait és jellemzőit részletesen ismertető fájlokat, vagy látogasson el a linkelt termékoldalakra.

Az alábbi brosúrában, a 600 kW teljesítménytartományig terjedő nagyméretű hőszivattyúinkról, a különböző alkalmazásokhoz és hőforrásokhoz megfelelő rendszermegoldásokról talál információkat.

A Viessmann jégtároló rendszereket nagy lakóépületekben, kereskedelmi vállalatoknál és önkormányzatoknál használják. A rendszer működéséről, alkalmazási területeiről és szolgáltatási kínálatunkról itt olvashat bővebben.