Hogyan működik a léghőszivattyú

Kérjen ingyenes konzultációt

A léghőszivattyú még alacsony, akár mínusz 20 Celsius-fokos hőmérsékleten is képes hőt nyerni a környezeti levegőből. A felhasznált hűtőközeg még ezen a hőmérsékleten is elpárolog.

A hűtési ciklus folyamata a működési mód részeként

A léghőszivattyú a környezeti levegőt használja hőforrásként az egész épület hőellátásához. Működés közben egy beépített ventilátor aktívan beszívja a levegőt, és egy hőcserélőhöz, az elpárologtatóhoz vezeti. Ezen belül kering a hűtőközeg, amelynek fizikai állapota alacsony hőmérsékleten a hőtani tulajdonságok miatt megváltozik. Amikor érintkezésbe kerül a beszállított "meleg" kültéri levegővel, felmelegszik, míg végül elkezd elpárologni. Mivel a keletkező gőz hőmérséklete még mindig viszonylag alacsony, a gőz tovább áramlik egy elektromosan hajtott kompresszor felé. Ez növeli a nyomást, ami szintén növeli a hőmérsékletet. Miután a hűtőközeggőz elérte a kívánt hőmérsékletet, tovább áramlik a következő hőcserélőbe, a kondenzátorba. Itt átadja a hőjét a fűtési rendszernek, és lecsapódik.

Az így nyert hőt fűtésre vagy használati melegvíz-fűtésre lehet felhasználni. Mielőtt a lehűtött hűtőközeg újra felmelegedhetne és újra sűríthető lenne, először egy tágulási szelepen áramlik át. Ennek hatására a nyomás és a hőmérséklet a kiindulási szintre csökken, majd a ciklus megismétlődhet.

Levegőforrás hőszivattyú

A léghőszivattyúk a környezeti levegő szabad energiáját használják fel fűtésre. Ideálisak korszerűsítési projektekhez, és rugalmas elhelyezést tesznek lehetővé.

A levegő hője

[1] Vitocal léghőszivattyú
[2] Használati melegvíz tároló
[3] Fűtési víz puffer tároló

Hő a levegőből (kültéri egységgel)

[1] Vitocal split léghőszivattyú
[2] Használati melegvíz tároló
[3] Fűtési vízpuffer tároló
[4] Kültéri egység

Optimalizált alkatrészek biztosítják a gazdaságos működést

A Viessmann modern léghőszivattyúit nagyon magas hatásfok jellemzi, és két Celsius-fokos külső hőmérsékleten és 35 Celsius-fokos előhőmérsékleten akár 4,0-ás teljesítménytényezőt (COP) is elérnek. A COP a befektetett hajtási energia és a termelt hasznos hő pillanatnyi arányát jelenti. Ez a magas érték csak az alkatrészek összehangolásával érhető el. Ebben az esetben egy energiatakarékos, nagy hatásfokú szivattyú, egy változó fordulatszámú ventilátor, egy rezgéscsillapítóval ellátott kompresszor és egy elektronikus tágulási szelep biztosítja a lehető legmagasabb hatásfokot. A Viessmann léghőszivattyúk emellett a legcsendesebb készülékek közé tartoznak, és optimalizáltak a fotovoltaikus rendszerekből származó, saját termelésű energia felhasználására.

Az életciklus-értékelés javítása zöld árammal

A környezetbarát energiával való fűtés klímavédelmi szempontból felelősnek tekinthető. A teljesítménytől és a külső hőmérséklettől függően a hajtási energiának általában csak egy töredékét kell villamos energia formájában felhasználni. Egy ideje már számos áramszolgáltató is kínál speciális hőszivattyú-tarifákat, amelyek nemcsak anyagilag vonzóbbak a szokásos villamosenergia-tarifáknál, hanem környezetbarátabbak is. A hatékony léghőszivattyú és a zöldáram kombinációjával a rendszer tulajdonosai egyszerre óvják a saját pénztárcájukat és a környezetet.

Hűtés léghőszivattyúval

Bár a léghőszivattyú elsődleges feladata a fűtés, a reverzibilis működésnek köszönhetően hűtésre is használható. Ez minden helyiségben kellemes lakóklímát biztosít, nemcsak az év hűvösebb, hanem a melegebb hónapjaiban is. Részletes információkat a Passzív és aktív hűtés című cikkben talál.