Gázkondenzációs technológia - funkció, előnyök és potenciális megtakarítások

Kérjen ingyenes konzultációt

A kazánnak fűtési energiára van szüksége egy helyiség fűtéséhez. Minél több fűtési energiát fogyaszt, annál magasabbak a későbbi fűtési költségek. Ráadásul a fosszilis tüzelőanyagok, például földgáz vagy olaj energiaforrásként történő elégetése szintén hatással van a környezetre. A kondenzációs technológia éppen itt jelent különbséget: növeli az energiahatékonyságot és minimálisra csökkenti a CO₂-kibocsátást.

Számos ok a gázkondenzációs technológia használatára

Németországban ma még mindig körülbelül kétmillió olyan fűtési rendszer van használatban, amely több mint 25 éves. Az üzemeltetők gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy mennyi pénzt pazarolnak el feleslegesen az energiára, amelyet értelmetlenül égetnek el, és amely egyenesen a kéményen keresztül távozik, fel nem használt hő formájában. Ráadásul ezek a régi rendszerek a szükségtelenül magas CO₂-kibocsátás révén hatással vannak az éghajlatunkra, és így még inkább hozzájárulnak a globális felmelegedéshez.

Ha ezeket a rendszereket azonnal lecseréli napelemes technológiával kombinált, nagy hatékonyságú gázkondenzációs kazánokra, akár 35 százalékkal is csökkentheti energiafogyasztását. Ez Németország teljes energiaszükségletének tíz százalékát jelentené, és ezzel egyidejűleg 54 millió tonnával csökkenne az éves CO₂-kibocsátás.

Kondenzációs gázkazánok nagy választéka

A régi és gazdaságtalan kazánról energiatakarékos kondenzációs gázkazánra való váltás nagyon gyorsan elvégezhető, akár falra szerelt és rendkívül kisméretű gázkazánt, akár beépített napkollektoros cirkófűtővel ellátott, padlóra szerelt készüléket választ. Különösen a családi házak, a kétlakásos családi házak és a kisebb társasházak tulajdonosai számára nem okoz gondot megtalálni a megfelelő Viessmann kazánt, amely teljesítmény (80 kW-ig) és ár tekintetében is minden igényt kielégít, és a jövőben is számíthat a technológiára. A gázkondenzációs kazánok ugyanis a földgáz, a folyékony gáz és a biogázkeverék mellett akár 20 százalék hidrogéntartalmú gázkeverékkel is üzemeltethetők.

Gázkondenzációs kazánok termékpalettája

Hogyan működik a gázkondenzációs technológia

Az állandó hőmérsékletű és alacsony hőmérsékletű kazánokkal ellentétben a gázkondenzációs technológia működése nem osztható egyszerűen égetésre, gázosításra és hőleadásra. Az utóbbi két lépés között a füstgázok is kondenzálódnak.

A tüzelőanyag, jelen esetben gáz elégetésekor a mérhető fűtési energián kívül füstgázok is keletkeznek. Ezek nagyrészt forró vízgőzből állnak, amelynek összetevői savasak lehetnek. Hogy megvédjék magát a kazánt és a füstgázrendszert ettől a savas vízgőzzel szemben, a régebbi kazánok a füstgázokat közvetlenül a szabadba vezetik. A fűtési technológiától függően a füstgáz hőmérséklete akár 200 Celsius-fok is lehet. A füstgázokban lévő vízgőz kondenzációját így szándékosan megakadályozzák.

Az, hogy a forró vízgőz még mindig tartalmaz energiát, egy egyszerű trükkel bizonyítható: ha a kezünket egy serpenyő forró víz fölé tartjuk, hamarosan észrevesszük ezt az energiát a tenyerünkön. A gőz ugyanis a kéz felületén lecsapódik, és abban a pillanatban felszabadul a rejtett hő, más néven a kondenzációs hő. A gázkondenzációs technológia lényege, hogy ezt a kondenzációs hőt visszanyerjük és hozzáadjuk a fűtővízhez. Ehhez a forró füstgázokat hőcserélőn vezetik át, mielőtt a szabad levegőre bocsátják.

A hőcserélő nedvesség- és saválló rozsdamentes acélból készül, és különleges kialakításának köszönhetően nagyon kisméretű. Miközben a forró füstgázok átáramlanak a tekercsen, a radiátorokból a kazánba visszaáramló fűtővíz (visszatérő víz) lehűti őket. A füstgázok fokozatosan kondenzálódnak. A keletkező vízgőzből származó hő ezután a fűtési rendszerbe kerül. A kondenzáció biztosítása érdekében a visszatérő víz hőmérséklete nem haladhatja meg az 57 Celsius-fokos határértéket. Ellenkező esetben a forró füstgázok nem tudnak kondenzálódni. A területfűtési rendszerek, mint például a padlófűtés, alkalmasak ennek a visszatérő víznek a hűtésére.

A hőcserélő tehát a gázkondenzációs kazánok fontos alkatrésze, és nélkülözhetetlen ehhez a technológiához. Képes a kapott kondenzációs hőt gyakorlatilag veszteségek nélkül átadni a fűtési rendszernek. Ily módon a forró gázban lévő energia akár 98 százalékát is hővé alakítja. Elpusztíthatatlan alkatrész, amelyre a rendszertulajdonosok akár tíz év garanciát is vállalhatnak.

  

A füstgázokban lévő vízgőz szándékos kondenzációja során kondenzátum keletkezik. Ez általában a szennyvízbe vezethető (nem kis szennyvíztisztító telepek), feltéve, hogy a pH-érték nem túl magas. Ezenkívül a vízelvezető rendszernek savállónak kell lennie. A számítás alapjául a Német Víz-, Szennyvíz- és Hulladékgazdálkodási Szövetség (DWA) "DWA-A 251" gyakorlati útmutatója szolgál. A gázkondenzációs kazán mérete szintén fontos tényező. Ha a névleges fűtési teljesítmény 25 kilowatt (kW) alatt van, a kondenzátumot nem kell semlegesíteni. Ha a teljesítmény 25 kW és 200 kW között van, a szennyvízbe történő közvetlen bevezetés csak bizonyos körülmények között, szennyvízzel való hígítással megengedett. A 200 kW-nál nagyobb teljesítményű gázkondenzációs fűtési rendszerek esetében a semlegesítés általában kötelező.

A kondenzvíz elvezetés mellett a füstgázrendszert is a kondenzációs technológiához kell kialakítani. Itt fontos, hogy a kondenzvízben lévő savmennyiség ne károsítsa a rendszert. A ventilátor (pl. égőventilátor) használatával keletkező túlnyomás szintén nem szabad, hogy hatással legyen az új csőrendszerre. A rozsdamentes acélból vagy speciális műanyagból készült füstcsövek beváltak. Ha már van kémény, az új cső általában a meglévő kéménybe illeszthető. A meglévő kémény felhasználása nélkül is lehetséges a kültérre történő elvezetés. Ebben az esetben azonban feltétlenül ki kell kérni egy füstgázellenőr tanácsát.

A gázkondenzációs technológia működéséről a heizung.de oldalon található Gázfűtési útmutatóban talál további információkat.

Carsten Kuhlmann szakértőnk elmagyarázza, hogyan működik a kondenzációs technológia.

Hogyan takaríthat meg a gázkondenzációs technológiával

A kondenzációs kazánok a kondenzált füstgázokból származó többlethőnek köszönhetően akár 98 százalékos szabványos szezonális hatásfokot [DIN szerint] érnek el, ezáltal különösen energiatakarékosak. Ez a funkció nemcsak értékes energiát takarít meg, hanem a jelentősen alacsonyabb CO₂-kibocsátás révén a környezetet is védi. A következő táblázat pontosan megmutatja, hogy milyen megtakarítások érhetők el:

Megtakarítás a Vitodens 300-W gázkondenzációs kazánnal történő korszerűsítéssel*

Fűtési rendszerRégi rendszerÚj rendszerMegtakarítás
Fogyasztás/év3400 m³2500 m³900 m³ / 1,8 t CO₂
Költségek/év€2510€1850€660 / 26 %

* Összehasonlítási alap: ház (építési év 1985), 140 m² lakóterület, régi 27 kW-os gázkazánnal. Kerekített fogyasztási költségek 3400 m³ földgázra vonatkozó szabványértékek (EID) alkalmazásával. Átlagos 2017-es energiaár

Központi fűtés napenergiával

A gázfűtés az egyik leggyakrabban telepített fűtési rendszer az országban, különösen kompakt kialakításáról és magas energiahatékonyságáról ismert. Hatékonysága és környezetvédelmi szempontjai még tovább növelhetők, ha a rendszer tulajdonosai a gázkondenzációs technológia és a naphő hibrid megoldása mellett döntenek. A nap által ingyenesen szolgáltatott energiát még mindig nem használják ki eléggé a központi fűtés tartalék és a használati melegvíz-fűtésre, pedig ez a legtisztább hőforrás az összes közül. És végtelen mennyiségben, ingyenesen áll rendelkezésre. Korszerűsítéskor érdemes megfontolni, hogy új fűtési rendszerét vagy kazánját napkollektoros rendszerrel kombinálja.

A Viessmann gázkondenzációs kazánok mono- vagy kettős üzemmódban is üzemeltethetők. A napkollektoros rendszerrel való kettős üzemmódú működéshez elengedhetetlen a megfelelő tároló. A Viessmann Vitocell termékcsaládja tökéletesen illeszkedik a napkollektoros rendszerhez. Legyen szó akár használati melegvíz-fűtésre szolgáló melegvíz-tároló palackokról, kombi palackokról vagy fűtővíz-pufferpalackokról, minden igénynek megfelelő tökéletes palackmegoldást kínálunk.

Tipp: A nap által ingyenesen szolgáltatott energiát még mindig nem használják fel eléggé a központi fűtés tartalék és a használati melegvíz-fűtés számára. Korszerűsítéskor érdemes megfontolni, hogy az új fűtési rendszert vagy kazánt napkollektoros rendszerrel kombinálja.

Egyszerű bérleti megoldások a fejlett gázkondenzációs technológiához

Tudta, hogy egyszerűen bérelheti új gázkondenzációs kazánját? Ez a vásárlással szembeni alternatív lehetőség rugalmas választási lehetőséget kínál Önnek a különböző hőcsomagok közül, függetlenül attól, hogy melyiket választja, az alábbi előnyökkel járhat

  • 0 € beszerzési költség
  • akár 15 év teljes körű garancia

Ahhoz, hogy elkezdje élvezni a meleget, válasszon most egy szerződéses modellt a Viessmann Wärme-nél.