Sós víz-hőszivattyú - funkció, előnyök és finanszírozás

Kérjen ingyenes konzultációt

A Föld hatalmas, szinte kimeríthetetlen hőtároló, és egyben az egyik legfontosabb hőforrás. Bizonyos mélységtől kezdve a talaj alaphőmérséklete körülbelül tíz Celsius-fok. A környezeti levegőhöz képest ez a hőmérséklet túlságosan állandó. Ez azt jelenti, hogy, ha a felső földréteg be is jegesedik, a talajhőszivattyúk továbbra is hatékonyan tudnak működni, mivel a hőforrás és az előfolyó hőmérséklet közötti különbség még télen is viszonylag kicsi marad.

Hogyan működik a sós víz/víz hőszivattyú

Mint minden más hőszivattyú, a sós víz/víz hőszivattyú is ugyanazon az elven működik: Először a talajból hőenergiát vonnak ki, majd azt átadják a hűtőközegnek. Ez elpárolog és egy kompresszor segítségével tovább sűrítik. Ezáltal nemcsak a nyomása, hanem a hőmérséklete is megnő. A keletkező hőt egy hőcserélő (kondenzátor) veszi fel, és továbbítja a fűtési rendszerbe. A folyamat működéséről részletesen  a Hogyan működik a sós víz/víz hőszivattyú című cikkben olvashat.

A geotermikus hő elvileg kétféleképpen nyerhető ki a talajhőszivattyúval: vagy a felszín közelében elhelyezett geotermikus kollektorok segítségével, vagy a földbe akár 100 méter mélyen behatoló geotermikus szondák segítségével. A következő fejezetekben mindkét változatot megvizsgáljuk.

A geotermikus kollektorokat a föld alá fektetik

A geotermikus hő kinyeréséhez a fagyhatár alatt vízszintesen és kígyózó csőrendszert fektetnek le. A mélység körülbelül egy-két méterrel a gyep vagy a talaj felszíne alatt van. A csőrendszerben fagyálló folyadékból készült sós közeg kering, amely elnyeli a hőenergiát, és átadja azt a hőcserélőnek. A szükséges kollektor felület nagysága többek között az adott épület hőigényétől függ. A gyakorlatban ez a fűteni kívánt terület 1,5-2-szerese. A geotermikus kollektorok a felszín közeléből veszik fel a hőenergiát. Az energiát a napsugárzás és az esővíz szolgáltatja. Következésképpen a talaj állapota döntő szerepet játszik a kollektorok energiatermelésében. Fontos, hogy a csőrendszer feletti terület ne legyen aszfaltozott vagy beépített. Arról, hogy mit kell figyelembe venni a geotermikus kollektorok  fektetésénél, a Geotermikus kollektorok sósav/vizes hőszivattyúkhoz című cikkben olvashat bővebben.

Sós víz/víz hőszivattyú

[1] Vitocal sós víz/víz hőszivattyú
[2] Használati meleg víz tároló
[3] Fűtési víz puffer tároló

A geotermikus szondák a föld mélyebb rétegeiből nyerik a hőt

A geotermikus kollektorok alternatívái a szondák. A geotermikus szondákat fúrólyukak segítségével függőlegesen vagy ferdén süllyesztik a földbe. Egy sós közeg is átfolyik rajta, amely 40-100 méter mélységben elnyeli a geotermikus hőt, és továbbítja azt egy hőcserélőhöz. Körülbelül tíz méteres mélységtől kezdve a hőmérséklet egész évben állandó marad, így a geotermikus szondák még nagyon alacsony külső hőmérséklet mellett is hatékonyan működnek. A geotermikus kollektorokhoz képest kis helyet igényelnek és nyáron hűtésre is használhatók. A fúrás mélysége a talaj hőigényétől és hővezető képességétől is függ. Mivel akár egy 100 méteres fúrás során több talajvizet hordozó rétegbe hatolnak be. A fúrásokhoz mindig bekell szerezni az engedélyt.

A talajból származó hő (szonda)

[1] Vitocal hőszivattyú
[2] Használati meleg víz tároló
[3] Fűtési vízpuffer tároló

A sóoldatos/vizes hőszivattyú előnyei

A jót a jóval sokféleképpen lehet kombinálni. Az egyik ilyen a sósvíz/víz hőszivattyú működése. A geotermikus energia felhasználásának köszönhetően a sósvíz/víz hőszivattyú hatékony fűtési eszköz. A geotermikus energia a földfelszín alatt rendelkezésre álló hőenergia, amely hőforrásként használható a talajhőszivattyú számára. Az állam által nyújtott vonzó támogatási programokon túlmenően a sósvíz-víz hőszivattyúnak számos előnyei vannak. Ezek ökológiai és gazdasági előnyökre oszthatók:

A sósav/vízszivattyú egyik fő előnye, hogy a hőforrás gyakorlatilag ingyenesen áll rendelkezésre. Az egyetlen energia, amelyet meg kell vásárolnia, a kompresszor ellátásához szükséges áram. Itt ideális a fotovoltaikus rendszerrel való kombináció, hogy a napsugárzást villamos energiává alakíthassa. A szinte végtelen hőforrás segít abban is, hogy a nyersanyagok ára ne legyen kitéve gazdasági vagy politikai ingadozásoknak. A rendszer tulajdonosai így lényegesen kevésbé függenek az üzemanyag-szállítóktól. A földhőszivattyú gazdaságosan üzemeltethető mono- vagy kettős üzemmódban is. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazott fűtési rendszerben egy vagy két különböző hőtermelő felel a fűtési hőért és/vagy a használati meleg vízért.

A földhőszivattyúba való befektetés egyben a jövőbe való befektetését is jelenti. A geotermikus kollektorok és szondák ugyanis nagyon hosszú élettartamúak. Az egységek emellett rendkívül alacsony karbantartási igényűek, mivel csak néhány mozgó alkatrész van beépítve. A tervezést és a telepítést általában fűtési vállalkozó végzi, így a biztonságos működés a kezdetektől fogva garantált.

A melegebb nyári hónapokban a sósvíz/víz hőszivattyú mérsékelt hűtésre is használható. Ezzel a funkcióval a helyiség hőjét a padlófűtésen keresztül a geotermikus szondarendszerbe továbbítja. A talaj ez után tárolja a hőt, hogy a következő fűtési időszakban felhasználható legyen. Ebben az üzemmódban csak a keringető szivattyú és a vezérlőegység működik, így a természetes hűtés energiatakarékos és költséghatékony módszer az épületek hűtésére. Ez a folyamat, hogy néz ki részletesen, azt a Természetes és aktív hűtés című fejezetben ismertetjük.

A gazdasági előnyök mellett számos ökológiai ok is szól a földhőszivattyú üzemeltetése mellett. A fűtéshez szükséges energia ugyanis egyrészt klímabarát, másrészt közvetlenül a saját ingatlana alatt áll rendelkezésre. A hosszú és CO₂- intenzív szállítási útvonalak teljesen megszűnnek. A geotermikus energia használata a káros CO₂- kibocsátás csökkenését is jelenti. A gáz- vagy olajfűtéshez képest akár 90 százalékkal kevesebb füstgáz jut az ózonrétegbe.

A sós vízzel működő hőszivattyú működésének, a már említett előnyökön kívül, van egy másik pozitív hatása is: A szakértők nagy lehetőséget látnak ebben a német kormány által kitűzött klímacélok elérésében. A kulcsfogalom itt az "ágazati összekapcsolás", azaz a villamosenergia- és a fűtési piac összeolvadása. Ennek az elképzelésnek a hátterében, a tiszta villamos energia egyre növekvő részaránya áll. A szél- és fotovoltaikus rendszerek már most is annyi elektromos energiát termelnek, ezért ideiglenesen le kell állítani őket, hogy ne destabilizálják az elektromos hálózatot. Számos szakértő elkötelezett amellett, hogy hőszivattyúk segítségével megtalálják a módját, miként lehetne ezt a többletenergiát felhasználni.

A Viessmann földhőszivattyú használata számos előnnyel jár. A legfontosabbak közé tartoznak:

  • A nap bármely szakában rendelkezésre álló ingyenes hőforrás
  • Hatékony működés télen is az állandó magas hőmérsékletnek köszönhetően
  • Nyáron természetes hűtésre is használható
  • A CO₂-kibocsátás csökkentése.
  • Magas állami támogatás

Sós vízzel működő hőszivattyúk kereskedelmi és önkormányzati felhasználásra

A sós vízzel működő hőszivattyúk elsődleges energiaforrásként a földet használják. Ez geotermikus kollektorokkal vagy geotermikus szondákkal történik, amelyeket a talajba helyeznek, ezáltal kivonják az ott lévő hőt. A kereskedelmi és önkormányzati felhasználásra szánt sósvíz/víz hőszivattyúkra jellemző, hogy környezetbarát módon működnek, továbbá jelentősen csökkentik a fűtési energia és a használati meleg víz előállításának költségeit.

Vitocal 300-G

Vitocal 350-G

Névleges fűtési teljesítmény

Egyfokozatú: 21,2-42,8 kW; kétfokozatú: 42,4-85,6 kW,

20,5 és 84,6 kW között

Alkalmazási terület

Lakóházak, kereskedelmi vállalatok, önkormányzatok, új építésű és korszerűsítési projektek

Egyedi házak, kétlakásos családi házak, lakóházak, kereskedelmi vállalkozások, önkormányzatok, új építésű és korszerűsítési projektek.