Split hőszivattyú - optimális új építéshez és korszerűsítéshez

Kérjen ingyenes konzultációt
Vitocal 222-A típusú MB split hőszivattyúk

A léghőszivattyúk esetében a zajimmisszió és a helyigény jelentős szerepet játszik. A Split hőszivattyúk azon fűtési rendszerek közé tartoznak, amelyek nemcsak figyelembe veszik mindkét tényezőt, hanem a gyakorlatban optimálisan meg is valósítják azokat.

A split hőszivattyú kialakítása és működési módja

Az osztott hőszivattyú, egy beltéri és egy kültéri egységből áll, ahol minden olyan alkatrész, amely zajt okozhat, a kültéri egységben van elhelyezve. Ezek közé tartozik a ventilátor, az elpárologtató és a kompresszor.

Ennek megfelelően a beltéri egység kompakt, és nagyon rugalmasan elhelyezhető a lakásban. Kizárólag a kondenzátor, a keringető szivattyú, valamint a vezérlő- és biztonságtechnika található beltérben. Emellett rendkívül csendes, ami nemcsak a Split kialakításnak, hanem az összehangolt alkatrészeknek és a gondosan átgondolt, zajoptimalizált kialakításnak köszönhető.

A hőtermelés folyamata tetszőlegesen megismételhető

Működés közben a kültéri egységbe szerelt ventilátor aktívan szívja be a kültéri levegőt, és az azt elpárologtatóhoz (hőcserélőhöz) vezeti. Az elpárologtatóban hűtőközeg kering, amely alacsony hőmérsékleten felmelegszik. Miután a hűtőközeg fizikai állapota megváltozott, meleg gőzként áramlik az elektromos meghajtású kompresszorba. Ez összenyomja a gőzt, és így a hőmérsékletét a kívánt szintre emeli.

A forró gőz ezután vékony hűtőközeg csöveken keresztül a kondenzátorba kerül, amely a beltéri egységben van elhelyezve. Ott a forró gőz átadja hőenergiáját a fűtési rendszernek, és fokozatosan lehűl. Mivel még mindig nagy nyomás alatt van, először egy tágulási szelepen kell áthaladnia, amely visszaállítja a kiindulási állapotát. Amint ez a lépés befejeződött, a folyamat újraindulhat.

Az osztott hőszivattyú sémája

A Split hőszivattyúkra jellemző, hogy egy csendes beltéri egységre és egy légkezelő kültéri egységre vannak szétválasztva.

A levegő hője

[1] Vitocal Split léghőszivattyú, beltéri egység
[2] Vitocal Split levegő/víz hőszivattyú, kültéri egység
[3] Használati meleg víz tárolója

Az osztott hőszivattyú előnyei

A Viessmann Split hőszivattyú legfontosabb előnye az alig hallható működés. A készüléket úgy tervezték és építették meg, hogy a zavarónak érzékelt mély zajok magasabb frekvenciára tolódnak. Ezen kívül a Viessmann összes Split hőszivattyúja tartalmaz egy éjszakai üzemmódot, amelyben a hangteljesítmény tovább csökken. Használata olyan területeken lehetséges, ahol különösen szigorú törvényi előírások vonatkoznak a zajkibocsátásra, például sorházakban vagy gyógyfürdőkben.

A hűtés és a fűtés is lehetséges

A beltéri szerény helyigény és a csendes működés mellett az osztott hőszivattyúk fel vannak készítve a megfordítható működésre. Ez lehetővé teszi számukra, hogy a forró nyári hónapokban konvektorok vagy felületi hűtőrendszerek segítségével a helyiségeket a kívánt szintre temperálják. Emellett moduláris felépítésűek, ezáltal lehetővé téve a bővítést. A rendszer tulajdonosai rendkívül rugalmasak maradhatnak, és további hőszivattyúkat telepíthetnek, ha fűtési vagy hűtési igényeik növekednének. Az osztott hőszivattyúk további előnyei:

  • Alacsony üzemeltetési költségek a magas hatékonyságnak köszönhetően minden üzemi ponton.
  • Könnyen kezelhető Vitotronic vezérlőegység egyszerű szöveges és grafikus kijelzővel.
  • Napelemes rendszerhez való csatlakoztatásra kész.
  • Nagyfokú üzemeltetési kényelem a ViCare alkalmazáson, okostelefonon és tableten keresztül történő távvezérlés révén.
  • Magas támogatási összegek elérhetők,

Kizárólag fűtésre szolgáló vagy fűtést és hűtést biztosító rendszerként, ezek a Viessmann osztott léghőszivattyúk ideálisak új építésű épülethez és korszerűsítésre. Ez a kialakítás nem igényel költséges fali kivezetéseket vagy légcsatornák vezetését.

A két egység zárt hűtőkörré történő összeszerelését, azonban csak minősített hűtőipari szakember végezheti. Ezen kívül a rendszer használójának a nagyobb rendszerek hűtőközegkörét évente hűtőipari szakemberrel kell ellenőriztetni a szivárgás szempontjából.

Hőszivattyú brosúrák

Split hőszivattyúk termékpaletta

Kizárólag fűtésre szolgáló rendszerekként vagy fűtést és hűtést biztosító rendszerekként ezek a készülékek ideálisak új építésű és korszerűsített épületekhez. Ez a kialakítás nem igényel költséges fali kivezetéseket vagy légcsatornák vezetését.