Gőzkazánok vízkezelő moduljai

Kérjen ingyenes konzultációt
Vízkezelő rendszer (fotó: © Roeder-Moldenhauer)

A forróvizes kazánokkal ellentétben a gőzkazánokat folyamatosan kémiailag és hőtechnikailag kezelt tápvízzel látják el. Annak érdekében, hogy a víz összetevői, mint például a kalcium, magnézium, oxigén és szén-dioxid, ne károsítsák idővel a gőzkazánt a lyukkorrózió vagy a vízkőlerakódás miatt, a gőzkazánt a "megfelelő" vízzel kell ellátni, amelyből ezeket az anyagokat eltávolították.

Vízkezelő modulok

A Viessmann különböző vízkezelő modulokat kínál gőzkazánjaihoz, az egyedi követelményektől függően, valamint a frissvíz minőségétől és a kondenzátum mennyiségétől függően, ahol a rendszer található. A modulok vízlágyítást, vegyszeradagolást és termikus légtelenítést biztosítanak. A vízminőségtől és a folyamattól függően kettős lágyító rendszereket, teljes sótalanító rendszereket vagy fordított ozmózisos rendszereket alkalmaznak.

Fordított ozmózis rendszer
Dupla inga lágyító rendszer

A gőzrendszer értékének megőrzése

Általánosságban elmondható, hogy a vízkezelés csökkenti a korróziót és a lerakódásokat a gőzkazánrendszerekben, valamint biztosítja azok rendeltetésszerű működését. Az alkatrészek kisebb igénybevétele révén hosszabb rendelkezésre állást garantál, és segít megőrizni a rendszer értékét. A teljesen automatizált működés biztosítja, hogy a kazánrendszer üzemmódja az Ön által választott bármely időszakban megfeleljen a követelményeknek. Ez javítja a gőz minőségét és meghosszabbítja a kazán élettartamát. Bónuszként az üzemeltetők az üzemeltetési költségek jelentős csökkenését fogják észrevenni.

A kazánvíz kevesebb TDS- és lefúvási veszteségei azt is jelentik, hogy kevesebbet kell kezelt és felmelegített tápvízzel feltölteni. Végül, de nem utolsósorban a vegyszerek használata is csökkenthető. Ennek eredményeként kevesebb energiát kell felhasználni a rendszer saját igényeinek fedezésére, és a karbantartási és javítási költségek is alacsonyabbak.