Kondenzációs technológia: Hol és hogyan lehet a legjobban használni?

Kérjen ingyenes konzultációt

Amikor a legtöbbet kell kihozni egy tüzelőanyagból és hővé alakítani azt, a kondenzációs technológia elengedhetetlen. A kifejezés a bruttó fűtőérték optimális kihasználására utal, ezzel szemben áll a nettó fűtőérték kifejezés, amely csupán a tüzelőanyag elégetésekor mérhető hőt írja le.

A kondenzációs technológia kifejezés magyarázata

Egészen az 1970-es évekig az állandó hőmérsékletű kazánokat tekintették a technika jelenlegi állásának. Később ezeket felváltották az alacsony hőmérsékletű kazánok, ez utóbbiakat még ma is sok háztartásban használják. Mindkét kazántípusnak egy közös jellemzője van: csak azt a hőt használják fel, amely egy tüzelőanyag (földgáz vagy fűtőolaj) elégetése során mérhető hőmérsékletben (nettó fűtőérték) keletkezik. Ezzel szemben a füstgázokat, amelyek hőmérséklete elérheti a 200 Celsius-fokot is, célzottan vezetik ki a kéményből, hogy a fűtési rendszerben és a füstcsövekben ne alakuljon ki kondenzáció. A füstgázok értékes hőt tartalmaznak, amely így elveszik.

A kondenzációs technológia különlegessége, hogy ezt a füstgázban lévő kondenzációs hőt (bruttó fűtőérték) tovább hasznosítja, és ezáltal jelentősen növeli a kazán szabványos szezonális hatásfokát [DIN-re]. A gázkondenzációs technológia működéséről szóló fejezet részletesen elmagyarázza, hogyan nyerhető ki a bruttó fűtőérték, ha tüzelőanyagként földgázt használunk.

Kondenzációs technológia a korszerűsítéshez

Aki ma korszerűsíti házát vagy fűtési rendszerét, és továbbra is fosszilis tüzelőanyagokat használ, általában a kondenzációs technológiára támaszkodik. Ez logikus lépés, hiszen a meglévő épületekben sok olyan kazán van, amely elavult technológiát használ és nem működik hatékonyan.

Ha egy elavult kazánt, újra cserél, a fűtési költségeket már az első naptól kezdve alacsony szinten tarthatja. A környezetterhelést is csökkentik, mivel csak annyi tüzelőanyagot kell elégetni, amennyi szükséges. Végül, de nem utolsósorban egy új kondenzációs kazán jelentősen hozzájárul az ingatlan értékének növeléséhez.

Megtakarítás a Vitodens 300-W kondenzációs gázkazánnal történő korszerűsítéssel*

Fűtési rendszerRégi rendszerÚj rendszerMegtakarítás
Fogyasztás/év3400 m³2500 m³900 m³ / 1,8 t CO₂
Költségek/év€2510€1850€660 / 26 %

Megtakarítás a Vitoladens 300-C olajkondenzációs kazánnal történő korszerűsítéssel*

Fűtési rendszerRégi rendszerÚj rendszerMegtakarítás
Fogyasztás/év3400 l2590 l810 l / 2,1 t CO₂
Költségek/év€2380€1760€620 / 26 %

* Összehasonlítási alap: ház (építési év 1985), 140 m² lakóterület, régi 27 kW-os olaj- vagy gázkazánnal. Kerekített fogyasztási költségek 3400 l fűtőolajra vagy 3400 m³ földgázra vonatkozó szabványértékek (EID) alkalmazásával. Átlagos 2017-es energiaár

Fotó: © Dariusz Jarzabek / Shutterstock.com

Kondenzációs technológia az új épületekben

A korszerűsítési projektek mellett a kondenzációs technológiát új épületekben is alkalmazzák. A szigorúbb jogi követelmények miatt azonban itt a technológiát gyakran megújuló energiákkal kombinálják. A legtöbb Viessmann kondenzációs kazánt úgy tervezték, hogy napelemes rendszerrel együtt használják központi fűtési tartalékként vagy használati melegvíz-fűtésként. Ez a kombináció nemcsak rendkívül gazdaságos fűtést biztosít a rendszer tulajdonosainak, hanem erőforrás-kímélő is. Végül pedig az állam vonzó támogatásokkal támogatja a naphőtermelés kiegészítését. Ezek azonban csak a regeneratív hőtermelőhöz vehetők igénybe.