Nagyméretű hőszivattyúk ipari alkalmazásokhoz

Kérjen szakértői konzultációt
Nagy Viessmann hőszivattyúk kaszkádban

A környezeti energia, a fosszilis tüzelőanyagok fejlett és költséghatékony alternatívája, ingyenesen rendelkezésre áll, és függetlenséget biztosít az olajtól és a gáztól. A hőszivattyú különösen hatékonyan és környezettudatosan hasznosítja a természetes energiát. A Viessmann ezen a területen nemcsak a családi és kétlakásos házak számára kínál megoldásokat. Az ipari alkalmazásokhoz, kereskedelmi vállalatokhoz, önkormányzatokhoz és nagy lakóépületekhez szánt nagy hőszivattyúk nagyobb teljesítménytartományban is ellátják az ingatlanokat. Mindez megbízhatóan és hatékonyan történik meleg és hideg esetében is.

Fűtés geotermikus energiával, talajvízzel, jéggel és hulladékhővel

A Viessmann nagyméretű hőszivattyúit rendkívül hatékony működésre tervezték, ennek során elérik és meghaladják a szigorú európai szabványokat. Emellett kompakt kialakítás, alacsony zaj- és rezgésszintű kivitel jellemzi őket. A nagy hőszivattyúk modelltől függően bővíthetők, így gyorsan és egyszerűen bármilyen fűtési és hűtési igényhez igazíthatók. A hőforrások közé tartozhat a különböző forrásokból származó hulladék hő, a talaj és a talajvíz is. Alternatívaként egy jég energiatároló is használható hőtermelésre.

Fűtés geotermikus energiával

A föld hatalmas energiatartalék, amely ingyenesen áll az emberek rendelkezésére. Egy sósav/víz hőszivattyú segítségével ez az energia fosszilis tüzelőanyagok elégetése nélkül alakítható át fűtési energiává vagy használati melegvíz-fűtéssé. A szabványos nagyméretű hőszivattyúk teljesítménytartománya 27 és 240 kilowatt névleges fűtőteljesítmény között mozog, a kaszkádfunkciónak köszönhetően akár 1200 kilowattra is növelhető.

A Viessmann nagy hőszivattyúi, igényektől függően akár 73 Celsius-fokos előfolyási hőmérsékletet is elérhetnek. Ez megfelel a lakó- és kereskedelmi építkezések legtöbb követelményének, valamint a használati meleg víz fűtésére vonatkozó higiéniai előírásoknak. A geotermikus energiával történő fűtésről a Sós víz/vizes hőszivattyúk című fejezetben is olvashat.

Fűtés jéggel

A képen egy Viessmann jégtároló belseje látható, amely egy nagy hőszivattyú hőforrásaként szolgál.

A Viessmann jégtároló rendszerével mostantól egy további hőforrás áll rendelkezésre a sósav/víz hőszivattyúk számára. A földi tárolótartályok, szolár levegő - abszorberek a geotermikus szondák és a geotermikus kollektorok költséghatékony alternatívájaként használhatóak, ebben az esetben nincs szükség engedélyre.

A környezeti levegő, a hulladékhő, a napsugárzás és a talaj egyszerre használható hőforrásként. Egyszerűen fogalmazva, a jégtároló rendszer egy vízzel töltött ciszternából áll, amelyben több nagy csőspirál van lefektetve, ezekben a spirálokban fagyálló sós víz kering, amely a vízben lévő hőt egy nagy hőszivattyúnak adja át.

A ciszternát a földfelszín alá temetik, így a föld hőjét használja fel a benne lévő víz ismételt felmelegítésére. Erre azért van szükség, mert a hőszivattyú rendszeresen kivonja a hőt a vízből. A jégtároló különlegessége a kristályosodási hő hasznosítása, ez akkor következik be, amikor a ciszternában lévő víz megváltoztatja fizikai állapotát, azaz megfagy. A geotermikus hőn kívül a jég energiatároló, a napenergia-abszorberek segítségével is felolvasztható. Ennek a folyamatnak a működéséről részletesen a  Jégenergiatároló című fejezetben olvashat.

Fűtés talajvízzel

A talajon kívül, a talajvíz bizonyos mélység felett egész évben állandó, magas hőmennyiséget biztosít, amely központi fűtésrásegítésre vagy használati melegvíz-fűtésre használható. A nagyméretű hőszivattyúk kompakt méreteik ellenére nagy teljesítményűek. A fűtési és hűtési igény növekedésével, akár 1450 kilowatt névleges fűtőteljesítményű kaszkádkör megbízhatóan biztosítja a szükséges hőt, még csúcsterhelés idején is. A készülékek szabványosítottak, ami gyors és átfogó tervezést, valamint átlátható költségkalkulációt tesz lehetővé.

Fűtés hulladék hővel

Az alábbi videó bemutatja, hogyan működik a nagyméretű hőszivattyúkkal történő kibocsátásmentes hőellátás, a hulladék hő felhasználásával.