Levegő hőszivattyúk - a levegő mint hőforrás

A léghőszivattyúk a leggyakrabban használt fűtési típusok közé tartoznak Németországban. Ha a lakástulajdonosok úgy döntenek, hogy léghőszivattyúkat üzemeltetnek, vonzó állami támogatásokat vehetnek igénybe.

Hogyan működik a léghőszivattyú

Hogy a hőszivattyú hogyan termel hőenergiát a levegővel, azt egy hűtőszekrény példáján keresztül lehet bemutatni. Míg a hűtőszekrény a meleg levegőt kifelé vezeti, addig a léghőszivattyú a környezeti levegőből a helyiségbe juttatja a hőt. Pontosabban, egy ventilátor aktívan beszívja a környezeti levegőt, és átadja azt a hőszivattyúba épített léghőcserélőnek (elpárologtatónak). Ebben kering egy hűtőközeg, amely alacsony hőmérsékleten megváltoztatja fizikai állapotát, és elpárolog. Ahhoz, hogy ezt a hűtőközeggőzt fűtésre és használati melegvíz-fűtésre használható szintre emeljük, kompresszor segítségével sűrítjük össze. Ennek a folyamatnak a részletes leírása a léghőszivattyú működéséről szóló részben található.

A léghőszivattyúk a leggyakrabban használt hőszivattyúk közé tartoznak. Ez nemcsak viszonylag alacsony beruházási költségeiknek, hanem eltérő telepítési lehetőségeiknek is köszönhető.

A monoblokk kivitelben a hőtermeléshez használt összes alkatrész a hőszivattyúban található. Mivel a beltéri és a kültéri egység közötti összekötő csövek csak vízzel vannak feltöltve, ezek az egységek gyorsan és egyszerűen üzembe helyezhetők. A munkát végző vállalkozónak nem kell hűtőközeg-bizonyítvánnyal rendelkeznie a munka elvégzéséhez. És mivel a legtöbb készülék nagyon halkan működik, a lakószoba közelében is elhelyezhető.

Mivel a régebbi épületek koruktól és történetüktől függően nagyban különböznek egymástól, különböző típusú és mennyiségű munkára van szükség. Ahhoz, hogy egy régebbi épületben egy új fűtési rendszer értelmesen elhelyezhető és működtethető legyen, a helyiségek, a füstelvezető rendszer, a kémény és a hőszigetelés is korszerűsítésre szorulhat. A pontos részleteket csak alapos vizsgálat után tudja megadni a fűtésszerelő.

Vitocal 222-S: Léghőszivattyú egy kültéri egységgel

A léghőszivattyú előnyei

A léghőszivattyú előnyei nézőpontonként eltérőek. E szivattyúk jobb osztályozása érdekében hasznos megkülönböztetni alapvető és specifikusabb előnyeiket.

A léghőszivattyú alapvető előnyei közé tartozik mindenekelőtt a költségmentes és emberi szempontból végtelen hőforrás. Ennek az energiaforrásnak a használatával a rendszer tulajdonosai kevésbé függenek korábbi tüzelőanyag-szolgáltatóiktól. Ennek oka, hogy a fűtőolajjal vagy a földgázzal ellentétben a környezeti levegő nincs kitéve gazdasági vagy politikai ingadozásoknak. Emellett a kémények és a füstgázellenőrök költségei is a múlté lesznek. Ha a lakástulajdonosok a léghőszivattyú mellett döntenek, nagyfokú üzembiztonságra és ingatlanuk értékének növekedésére számíthatnak. A léghőszivattyú további gazdasági előnyei a vonzó állami támogatások, az új épületek és felújított régebbi épületek esetében az EnEV összes követelményének teljesítése, valamint az alacsony karbantartási igényű üzemeltetés. Az állami pénzügyi támogatásról bővebben a léghőszivattyú finanszírozásáról szóló részben olvashat.

Az alábbi lista áttekintést nyújt a léghőszivattyú előnyeiről:

  • A nap bármely szakában rendelkezésre álló ingyenes hőforrás
  • Viszonylag alacsony beruházási költségek
  • Bővíthető a kaszkádfunkciónak köszönhetően
  • Nincs szükség hatósági engedélyre
  • Alkalmas új építésű és korszerűsítési projektekhez egyaránt
  • Utólagos felszerelés lehetséges

A léghőszivattyú üzemeltetésével a rendszer tulajdonosai nemcsak a fűtési költségeket tartják hosszú távon alacsony szinten. Érezhetően csökkentik a CO₂-kibocsátás környezeti hatását is. Ha a háztulajdonosok úgy döntenek, hogy a hőszivattyú villamos energiáját is ökológiai forrásokból szerzik be, a rendszer teljesen CO₂-semlegesen működhet.

A környezetvédelem klímapolitikai szinten is fontos. Sok szakértő úgy véli, hogy az energiaátállás a hőszivattyúk segítségével valósítható meg. Kulcsszó: Ágazati összekapcsolás, azaz a villamosenergia- és a hőpiacok intelligens összevonása. Hiszen a zöld erőműveket még ma is időnként le kell állítani, hogy ne veszélyeztessék a hálózat stabilitását. A hőszivattyúk képesek ezt a többletenergiát felfogni, termikusan tárolni, majd egész évben hőszolgáltatásra használni.

Előnyök más hőszivattyúkkal szemben

A környezeti levegőn kívül a talaj és a talajvíz is szolgáltat hőenergiát, amelyből a hőszivattyúk fűtési energiát tudnak előállítani. Amikor a lakástulajdonosok a vásárlási döntés előtt állnak, nem szabad figyelmen kívül hagyniuk a léghőszivattyú előnyeit más hőszivattyú-típusokkal szemben. Ezek meglehetősen számosak.

A sóoldatos vagy víz/víz hőszivattyúkhoz képest a léghőszivattyú beruházási költségei viszonylag alacsonyak. Ennek egyik oka a hőforrás hasznosításának módja. A sósav/víz hőszivattyúval ellentétben nincs szükség sem a talaj feltárására, sem mélyfúrásra. Ehelyett a léghőszivattyú kültéri egysége rugalmasan telepíthető. Talapzatra vagy falra szerelhető, és a kültéri levegőből nyeri el a hőt. Típustól függően körülbelül egy négyzetméteres alapterületű.

A léghőszivattyú tervezési ráfordítása alacsony, mivel csak a megfelelő fűtési teljesítményt és a zajvédelmet kell figyelembe venni. Hatósági engedélyre nincs szükség, ellentétben a sósvíz- vagy a víz/víz hőszivattyúval. A hangterjedés értékelésében segíthet a zajkalkulátor.

A Viessmann modern léghőszivattyúi nagyon csendesen működnek, működés közben alig hallhatóak. Ennek elérése több éves intenzív kutatás és fejlesztési munka eredménye. A Viessmann hőszivattyúk fejlett akusztikai kialakítással rendelkeznek, ahol a hőszivattyú minden alkatrészét úgy tervezték, hogy a lehető legkisebb legyen a zajszint. A különösen zavarónak érzékelt alacsony frekvenciájú zajokat minimálisra csökkentették.

A léghőszivattyú másik előnye az egyszerű telepítés. A modelltől függően teljesen beltérben vagy kültéren is felállítható. Ahol a hely korlátozott, ott a split változat az optimális megoldás. Itt a készüléket egy beltéri és egy kültéri egységre osztják, és a legtöbb alkatrész, például a ventilátor, az elpárologtató és a kompresszor a kültéri egységben található. A beltéri egység csak a kondenzátort és a hidraulikus alkatrészeket, valamint a vezérlőegységet tartalmazza. Egyszerű telepítésüknek köszönhetően a léghőszivattyúk ideálisak a korszerűsítési projektekhez.

Vitocal 300-A: a hőszivattyú kültéri egysége

Önkormányzati és kereskedelmi felhasználás is lehetséges

A környezeti felelősségvállalás mellett a léghőszivattyú egyik előnye, hogy gyorsan és egyszerűen használható, különösen az önkormányzati és kereskedelmi szektorban. Az önkormányzati szektorban például a Vitocal 300-A akár 47,2 kilowatt névleges fűtési teljesítményt is kínál. Úgy tervezték, hogy hangoptimalizált legyen. Az 5 darabos kaszkádban akár 236 kilowatt teljesítményt is elérhet.

Termékválaszték: Léghőszivattyúk

A Vitocal 250-A és 252-A léghőszivattyúk különösen alkalmasak korszerűsítési projektekhez, a Vitocal 200-A léghőszivattyú pedig új építésű projektekhez. A sósvíz-/vizes rendszerhez képest a léghőszivattyú beruházása alacsonyabb, mivel nem merülnek fel a geotermikus kollektor telepítésének vagy a geotermikus szondák fúrásának költségei. A hőszivattyúk kültéren és beltéren is telepíthetők. A kültéri telepítés különösen helytakarékos megoldás. A házban csak a vezérlőegységet szerelik a falra.