Léghőszivattyúk: Hőmennyiség- és immissziós irányértékek

Kérjen szakértői konzultációt
Viessmann Vitocal 100

A hőszivattyú hőtermelése a kompressziós elven alapul, amelynek során az elpárolgott hűtőközeget összenyomják, és annak hőmérsékletét a kívánt szintre emelik. Ez olyan zajokat okozhat, amelyeket bizonyos szint felett egyesek zavarónak érezhetnek.

A tervezés alapjául szolgáló zaj elleni védelemre vonatkozó műszaki utasítások

A léghőszivattyúk esetében a ventilátorok révén aktív hővisszanyerés is történik, amely szintén zajjal jár. Mivel a zaj érzékelése nagyon szubjektív, a tervezéshez alapot kell biztosítani. Ezt a zaj elleni védelemre vonatkozó műszaki utasítás (TA Lärm) biztosítja, amelyet viszont a német immisszióról szóló törvény (BImSchG) közigazgatási rendeletként szabályoz.

Ennek megfelelően több olyan terület van, ahol különböző szinteket kell betartani. Ha egy rendszert például ipari területen használnak, a zajszint akár 70 decibel (A) is lehet. Ha azonban ugyanezt a rendszert kórházban vagy idősek otthonában kívánják üzemeltetni, akkor a 45 decibel (A) határértéket nappal és a 35 decibel (A) határértéket éjszaka nem szabad tartósan túllépni.

Immission guide értékek

A következő táblázat az épületeken kívüli immissziós helyekre vonatkozó irányértékeket mutatja be a zajvédelemre vonatkozó műszaki utasítás (TA Lärm) szerint.

VárosIdőHatárérték dB(A)
Ipari területegész nap70
Kereskedelmi területekNappal
Éjszaka
65
50
Városi területekNappal63
Városi területek, falvak és vegyes területekNappal
Éjszaka
60
45
Általános lakóterületek és kisebb lakótelepekNappal
Éjszaka
55
40
Tisztán lakóövezetekNappal
Éjszaka
50
35
Gyógyfürdők, kórházak és idősotthonokNappal
Éjszaka
45
35

Az egyes rövid távú zajcsúcsok nappal nem haladhatják meg 30 dB(A)-nál, éjszaka pedig 20 dB(A)-nál nagyobb mértékben az immissziós irányértékeket.

A DIN 4109 szabvány szerint védelmet igénylő épületeken vagy helyiségeken belüli immissziós értékek lényegesen alacsonyabbak, nappal 35 decibel (A), éjszaka pedig 25 decibel (A). A védelmet igénylő helyiségek közé tartoznak:

  • Nappali és hálószobák
  • Gyermekszobák
  • Munkahelyiségek/irodák
  • Tantermek/szemináriumi termek

Az étkezőkonyhát, ahol a lakók élnek, szintén védelmet igénylő helyiségnek kell tekinteni az A.1.3 TA Läärm (a DIN 4109, 1989. novemberi kiadásával összefüggésben) értelmében.

Az alacsony frekvenciájú hangokat zavarónak tartják.

A jogszabályban előírt zajszint betartása mellett az alacsony frekvenciájú hangok csökkentése is fontos szempont. Ezeket sokan akkor is zavarónak találják, ha a hangszint, azaz a hangerő a törvényes határérték alatt van. Alacsony frekvenciájú hangnak nevezzük a zaj azon részét, amelynek frekvenciája 90 Hz-nél kisebb. Az emberek a 20 Hz körüli tartományban kezdik érzékelni a hangokat.

Az alacsony frekvenciájú hangokat részben azért érzékelik mégis zavarónak, mert ezek a hangok csak nagyobb hangerőn érzékelhetők. Ezenkívül az emberek nem tudják megkülönböztetni a hangokat ebben a tartományban, ezért az alacsony frekvenciájú hangokat általában "zúgásként" emlegetik.

A kültéri és beltéri egységekre való felosztás miatt a hang a léghőszivattyúk esetében alig érzékelhető. (Vitocal-111-S)

A zajszint csökkentése kizárólag a Viessmann hőszivattyú kialakításával

Mivel a zajvédelem egyre fontosabbá válik, a Viessmann 2009 óta számos tervezési intézkedést vezetett be a hőszivattyúk zajkibocsátásának vagy hangerejének minimalizálása érdekében. Hőszivattyúink fejlesztése során a hangtechnikai szakemberek és a hűtőkörök fejlesztői kéz a kézben dolgoznak a rendkívül hatékony és csendes hőszivattyúk kifejlesztésén. Ennek eredménye a 3D hangkoncepció mellett az AAD-rendszer (Advanced Acoustic Design), amelynek köszönhetően a Viessmann hőszivattyúk valószínűleg a legcsendesebb hőszivattyúk a piacon.

A Viessmann léghőszivattyúi a legcsendesebb készülékek közé tartoznak a piacon.

A Viessmann léghőszivattyúi a piacon kapható legcsendesebb készülékek közé tartoznak. A léghőszivattyú előnyeiről szóló részben megtudhatja, hogy mi az, ami még különlegessé teszi őket. Az, hogy az egyes hőszivattyúegységek zajszintje milyen magas, többek között a teljesítménytényezőtől és a szomszédos épületektől való távolságtól függ.

A Német Hőszivattyúszövetség zajkalkulátora útmutatást adhat. Segítségével a háztulajdonosok meghatározhatják a felsorolt, legfeljebb 35 kilowatt fűtőteljesítményű léghőszivattyúk lehetséges zajkibocsátását. A zajkalkulátor a kibocsátási adatokon kívül kiszámítja a szomszédos, védelmet igénylő helyiségektől szükséges távolságot is. Az eredmények nem helyettesítik az egyedi zajvizsgálatot, de mindazonáltal nagyon hasznos alapot nyújtanak a tervezéshez.